Србија

ДА ЛИ ЋЕМО ПЛАЋАТИ ВАКЦИНУ? Ево шта Кризни штаб има да каже на то!

– Србија је предњачила у борби против короне у првом таласу, имали смо најмају стопу морталитета – саопштио је др Гојковић, покрајински секретар за здравство, додајући да је све то тешко поредити.

Гојковић је изјавио  је да вакцинација против ковида 19 велики проблем у најави и да би сви у друштву требало да буду јединствени и схвате да је, уколико се не пронађе лек за корона вирус, вакцинација кључна ствар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гојковић је истакао да су највеће тековине медицине у 20. веку управо вакцинација и антибиотици.

„У 20. веку преминуло је 400 милиона само од богиња, више је људи од заразних болести само у 20. веку умрло него од свих насилинх смрти и ратова у цивилизацији. Сви морамо да радимо на томе, да схватимо да је, уколико се не пронађе лек, вакцинација кључна ствар“, рекао је Гојковић на констатацију да према садашњим анкетама око 40 одсто људи нема поверења у вакцину.

Он је апеловао на све здравствене раднике, медије, сву, како је рекао, прогресивну јавност да што више разговара о вакцинацији.

„Не бих волео да на било какав начин у будућности и здравствени радници и сви који се залажу за вакцинацију трпе притиске. О томе мора да се разговара и влада и Министарство здравља ће сигурно пронаћи начин да аргументовано и на научним чињеницама покаже шта вакцинација заправо доноси“, рекао је Гојковић.

Држава ће, каже, пратити светске стандарде и набавиће оно што је најбоље, најквалитеније и најсврсисходније.

Директорка Инситута „Батут“ др Верица Јовановић рекла је да је још увек рано да се говори о вакцини која ће бити на располагању, а нарочито о цени, али да не очекује да се вакцинација одмах наплаћује, будући да је болест нова и представља претњу за здравље свих.

На констатацију да је један број људи у тешком стању у болници, а да су резултати њиховог теста негативни, Гојковић је рекао да такви случајеви постоје, али да наши лекари после четири и по месеца борбе са короном, готово „са врата“ могу да препознају о чему се ради, и свакако, лече пацијента, а не тест.

Гојковић је, упитан за приватне лабораторије, рекао да су неке приватне здравствене установе поднеле иницијативу Минситарству здравља, која је формирала комисију која разматра те предлоге.

„У најскорије време ће један број приватних установа бити у могућности да тестира грађане на присуство корона вируса“, казао је он.

На питање новинара зашто је Србија једна од ретких земаља у Европи која нема лимит за улазак страних држављана, осим за државаљане Црне Горе што је мера реципроцитета, директорка Института „Батут“ је навела да је то став државе.

„То је став наше државе, јер се епидемолошка ситуација у свим земљама континуирано прати и процењено је да страници који долазе код нас не долазе из земаља у којима су ти параметри високи“, рекла је Јовановић.

Извор: Курир.рс