Србија

ДАЧИЋ САОПШТИО! Ево до када наши грађани неће моћи да уђу у земље ЕУ

Београд — ЕУ неће данас вратити Србију на листу безбедних земаља за чије грађане важи препорука да могу да пређу преко спољних граница Шенгена, каже Дачић.

Амбасадори земља чланица ЕУ на састанку у Бриселу разматрају листу земаља за које је могуће препоручити укидање рестрикције за путовања у Шенегену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Листа је формирана 1. јула, а ревидира се сваке две недеље на основу последњих епидемилошких података.

Иако се Србија нашла међу 15 земља за које је од 1. јула било препоручено укидање реистрикција на путовања у ЕУ, већ 15. јула Савет ЕУ донео је одлуку о скидању Србије са те листе због погоршања епидемиолошке ситуације у земљи.

У светлу поседњих података из Србије, не очекује се да ће земље чланице ЕУ данас вратити Србију на листу односно и омогућити грађанима Србије да без преке потребе путују у ЕУ бар до среднине августа.

Министар спољних послова Ивица Дачић данас је рекао да сигурно да ЕУ неће вратити Србију на листу безбедних земаља због епидемиолошке ситуације која се још није поправила.

„Епидемиолошка ситуација није таква да ће некога враћати на ту листу за слободан улазак, него ће, напротив, још неке земље скинути са те листе“, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за РТС.

Кад је реч о Грчкој, Дачић објашњава да Европска унија даје препоруке, а државе чланице саме о томе одлучују.

„Грци би волели да се то деси, али за сада је епидемиолошка ситуација таква да се не могу брзо очекивати такве вести“, напомиње Дачић.

Кад је реч о томе да странци могу да улазе у Србију без негативног теста и карантина, Дачић каже да се то неће променити.

Извор: ТАЊУГ