loading...
Регион Србија

ДАЧИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Хрвати траже да Срби присуствују прослави Олује

Фото: Јутјуб

Хрватска тражи да на прослави Олује присуствује Србин, јер би им тако било мало лакше на савести, каже први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и поручује да је такав захтев за учешће на прослави етничког чишћења Срба “невиђена политичка провокација”.

Он је рекао да Хрватска не тражи да се на прослави годишњице Олује појави представник Србије, него Србин, и то Србин из Хрватске.

Навео је да је у Хрватској пре рата живело 560.000 Срба, а сада их је остало 180.000.

“Они су извршили етничко чишћење сопствене државе и извршили су оно што је био циљ свих покрета на крају и усташког покрета”, рекао је Дачић.

Дачић каже да се Црна Гора осетила прозваном поводом његовог негодовање што ће представник Црне Горе бити на прослави Олује.

“Сигуран сам да никога у Србији није заболело много кад је Албанија признала такозвано Косово, али мислим да је сваког Србина заболело кад је Црна Гора то учинила”, каже Дачић.

Хрватски премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић јуче је рекао да би било “јако добро и корисно” када би на обележавање годишњице хрватске војно-полицијске акције “Олуја” у Книну дошао и потпредседник владе из редова Самосталне демократске српске странке (СДС С) Борис Милошевић и додао да се разговара о могућности да ове године представници владе обележе и српска страдања.

Упитан о интервјуу Драгана Ђиласа хрватском Вечерњем листу у коме је, како су навели поједини медији у Србији, негативно причао о Србији и Александру Вучићу и замолио Хрвате за опрост и помирење, Дачић каже да се некадашњи Ђиласов председник Борис Тадић више пута извинио свима редом.

“Не знам ко се извинио српском народу”, упитао је Дачић и навео да су га одувек највише нервирали они који “пљују” своју земљу у иностранству, без озбира да ли су у власти или у опозицији.

Оценио је да су наводи Ђиласа апослутно неприхватљиви, посебно имајући у виду односе са Хрватском и додао да је апсолутно непрхватљиво и непримерено лоше причати за своју земљу и политичке противнике у иностранству.

Поводом навода Ђиласа да је носио црни флор за Сарајево, Дачић је рекао да ће и он носити црни флор за Сарајево како бисмо видели где је 150.000 Срба који су зивели у Сарајеву пре почетка рата.

“Ваљда је требало да носе црни флор због тога, али зато тако и пролазе на изборима. Не знам где је носио црни флор, вероватно око очију”, рекао је Дачић.

Каже да није приметио у досадашњем политичком деловању Ђиласа толико озбира према некоме, и навео да је Ђилас био “веома оштар у примени власти” када је био градоначелник Београда у случају Рома испод моста и неких демонстрација у Београду којима се противио.

“Ђилас нема своју политику, он има политику ‘шта је рекао Вучић, ако је то рекао Вучић, ја ћу сада да кажем нешто друго, Вучић никад није у праву’”, рекао је Дачић.

Зато, каже, том делу опозиције треба политичка нестабилност и “глупости” попут пејнтбола који су најавили сипред парламента на дан конститутивне седнице.

“Ако је то врхунац политичког активизма, онда ја не знам докле је дошла наша вишестраначка демократија свих ових година”, наводи Дачић и поручује да власт која има Ђиласа као опозицију не треба да брине за своју будућност.

Извор: Курир.рс/Тањуг