Србија

ДАЧИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Не знам да ли остајем на функцији

Не знам да ли остајем на функцији министра спољних послова у будућој Влади Србије, нисам причао о томе са председником Александром Вучићем, рекао је данас шеф српске дипломатије и председник СПС-а Ивица Дачић.

– Док се не формира нова влада, радимо ствари од државног интереса, после ко буде министар тај ће да ради – рекао је он за ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио да су од 2012. године доста ствари урадили заједно и да постоје резултати таквог рада.

– Ово време ће остати упамћено, а резултат је и да је 18 земаља повукло признања независности Косова, што никада раније није десило – рекао је он.

Додао је да је ситуација тешка јер ће притисак бити пре свега на Вучића да призна Косово и да му се показује да ако то не уради могу да покушају да га сруше на улици.

– Зато је Србији потребно национално јединство – рекао је он.

Дачић је поновио да су СПС и Јединствена Србија спремни да наставе сарадњу са Александром Вучићем.

Говорећи о односима Београда и Приштине, Дачић каже да „ако Приштина обнови пријаве за међународне организације, наставићемо са акцијом повлачења признања и бићемо у томе још успешнији“.

Он је казао да и да Приштину боли што број земаља које их признају сада у Уједнињеним нацијама не прелази 92 гласа.

– Ми ћемо и даље бити уздржани, односно, чекати реакцију међународну заједнице, ако те реакције нема, а види се да Приштина пријављује у међународне организације, наставићемо са нашим акцијама и сигурно да ћемо бити много успешнији – рекао је он.

„Велика галама немуштих реакција“

Додао је да је Србија могла да оствари још повлачења признања, али да је то заустављено јер су због дијалога стигле и молбе изасланика САД Ричарда Гренела.

– Занимљива је сада велика галама немуштих реакција међународне заједнице, сада и они могу да виде да Приштина не држи реч али на западу се због тога не узбуђују – рекао је он.

Оценио је да Косово води политику на лажним тврдњама да имају право на државу, лажима о геноциду над Албанцима и запитао се какав је то геноцид кад је тамо извршено етничко чишћење Срба.

– Дијалог јесте решење, нема другог решења од наставка дијалога, али често је питање да ли дијалог има смисла, ако се Приштина овако понаша, јер не постоји ниједна обавеза коју су преузели а да су је испунили – рекао је он.

Додао је да нема поверења у објективност институција ЕУ, Немачке и САД и оценио да Србија тежи ка Европској унији али уз заштиту националних интереса.

– Све док не реагују, док су глувонеми на став Приштине и Хотија, како да имамо поверења. Ми уопште не знамо да ли то што се договарамо има било каквог смисла – рекао је он.

Оценио је да је Приштина изгубила борбу, да је питање Косова враћено на дневни ред и да се води политички дијалог.

– Дијалог је скоро две године практично био у фази клиничке смрти, на реанимацији, дошли је до тога да смо га реанимирали, а сада се опет корак враћамо у назад – рекао је он.

Додао је да ће Србија учествовати у дијалогу, али и да ће ако Приштина крене да подносе захтеве да се учлани у међународне организације, или да нека земља призна Косово, уследити српска реакција коју нико неће моћи више да нас заустави.

На питање да ли је случај Аја Софије која је поново џамија ризик и за српске цркве на Косову и Метохији, Дачић је подсетио да је политика Отоманске империје била да наше цркве буду џамије и додао да уз одлучну политику коју Србија води Косово не може ни у УНЕСЦО, ни у Интерпол, нити у УН.

Коментаришући изјаве Сулејмана Угљанина да се и преко маски преноси ЦОВИД, Дачић је рекао да то подсећа на врхунац неког лудила и да се види колико је лако прећи границу нормале, када човек има циљеве за које мора да надје оправдање.

О Црној Гори

Он је рекао да је необјашњив потез Црне Горе која ће послати своју делегацију на обележавање акције Олуја у Хрватској, иако то чак ни неке друге државе које немају заједничку историју са Србијом не раде.

Додао је да Србију у Црној Гори интересује положај Срба а не државни статус те земље. Навео је да Срба у Црној Гори има 28-29 процената а у тамошњем Министарству спољних послова ради само један.

Додао је да позива Црну Гору да поштује међународно право и повеље које гарантују и права Срба који тамо живе.

Извор: Блиц.рс