Србија

ДАЧИЋЕВА ИЗЈАВА ШОКИРАЛА СРБИЈУ: Ево шта је ЕУ спремила за Косово: Зашто то раде када Вучић нијe тамо?

Фото: Јутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је, као и остали грађани, о уручивању нацрта споразума Београда и Приштине на састанку у четвртак сазнао из вести. Каже да је то изненађење, да Србија за то не зна, и пита зашто се то ради баш сада када председник Србије Александар Вучић није на састанку.

„Вечерње новости“ су објавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Србије је гостујући у Дневнику РТС-а казао да би представљање тог документа сада, у овој фази дијалога, представљало изненађење јер то није ни најављено да ће се десити.

– Чудно је зашто то сада раде. Зато то раде кад Вучић није тамо? Њему су јавили да ће наставак дијалога бити тек у септембру. Ако и буде тог документа, чему служи да се сада уручи да њему неко преда? Вероватно да би се добило на времену да се изврши притисак на Србију, и споља и изнутра. Споља међународни фактори који би то искористили као уцену да Србија прихвати тај документ. И на унутрашљој политичкој сцени има оних који подржавају те притиске насиљем на улицама. То су две стране исте медаље – сматра Ивица Дачић.

Београд ће, како каже, уцењивати они фактори који желе да се све врати на старо стање.

– Уцењиваће нас са уласком у ЕУ. Они говоре о томе да правно-обавезујући споразум мора да уследи пре нашег пута ка чланству ка ЕУ. Организација демонстрација је Вучићу показатељ „ако не слушаш, можемо да те срушимо на улици“ – рекао је Дачић.

Ако буде документа, Дачић верује да ће Вучић упознати јавност са његовим садржајем и да ће одговор бити у складу са нашим националним интересима.

Каже да је је уручивање документа сазнао из вести као и остали, напомињући да српска страна није обавештена да ће било какав документ бити на дневном реду.

Извор: Блиц.рс