Србија

Директорка Института „Торлак“ најавила: НА ЈЕСЕН СТИЖЕ ВАКЦИНА! Ево шта можемо да очекујемо!

Фото: Pixabay.com

Директорка Института „Торлак“ Вера Стоиљковић рекла је за РТС да ће „Торлак“ производити 100.000 до 150.000 доза вакцине против сезонског грипа, а након добијања дозволе за промет Агенције за лекове наћи ће се на располагању грађанима током октобра или почетком новембра.

После 15 година, Институт „Торлак“ поново производи вакцину против сезонског грипа. Боре се против грипа, али и ковид инфекције. Од почетка епидемије овде је тестирано више од 100 хиљада грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гостујући у Дневнику РТС-а, директорка Института „Торлак“ др Вера Стоиљковић рекла је да би се поново покренула производња, требало је бити упоран и имати жељу да се процес доведе до краја.

Каже да је „Торлак“ и раније производио вакцину против грипа од 1962. до 2005. године – целовирусну вакцину против грипа.

Појавила се потреба да се производни погони ускладе са добром произвођачком праксом па је од 2005. године „Торлак“ заједно са Министарством здравља ушао у реконструкцију производних погона.

Након тога, од 2009. године „Торлак“ се прикључује пројекту за глобални акциони план за производњу вакцине против грипа од стране СЗО и у тај процес улази заједно са 14 земаља света, рекла је др Стоиљковић.

Према њеним речима, Србија је једна од три земље које су до краја завршиле тај пројекат, освојиле технологију и дошле до своје вакцине против грипа.

Тровалентна вакцина безбедна за употребу

„Урађена су испитивања и доказано је да је вакцина против грипа, која је тровалентна, сплитована и инактивисана – безбедна за употребу, ефикасна и показала је имуногеност на хуманој популацији“, рекла је директорка „Торлака“.

Према њеним речима, према плану производње „Торлак“ ће производити 100.000 до 150.000 доза вакцине, а након добијања дозволе за промет од стране Агенције за лекове и медицинска средства наћи ће се на располагању грађанима Србије током октобра или почетком новембра.

Вакцина је тровалента, садржи три соја вируса грипа, а током свих фаза није било озбиљних нежељених рекација већ благих, које се огледају у појави црвеног круга, благог отока и блаже телесне темепратуре.

„Торлак“ у борби са ковидом

Институт је укључен у борбу са ковидом од почетка, каже др Стоиљковић и додаје да имају четири националне лабораторије.

„Свакодневно вршимо надзор над грипом и у том раду затекао нас је март месец. Радили смо мањи број тестова у том тренутку, а онда 350 у току дана а данас другачијом организацијом дошли смо 1.000 до 1.500 анализа дневно“, рекла је директорка „Торлака“.

Што се тиче тестова на лични захтев, каже да нема закативања и да се дневно уради око 300 до 400 таквих тестова.

Од 227 запослених, 26 је добило инфекцију, указала је др Стоиљковић и додала да није у питању пренос инфекције са радног места, већ су то били контакти приватне природе који су ограничени.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: РТС