Србија

ДОКТОР КОН СЕ ХИТНО ОБРАТИО ГРАЂАНИМА! Коначно су стигле добре вести

Епидемиолог др Предраг Кон каже за РТС да смањивање бројева заражених и преминулих од ковида директно зависи од наше дисциплине. У Београду, наводи, имамо јасно заравњење, чак и почетак снижавања бројева.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је пред нама викенд и упозорио да је веома важно спроводити мере да се не бисмо опет вратили у потпуно нестабилно стање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је стабилизирајућа ситуација, далеко од тога да је добра“, казао је Кон.

У Београду, али и у осталим местима, прописане мере се, наводи, морају спроводити и контрола тога је неопходна.

„Људи су жељни провода, молим да се уздрже. Било је ситуација да су се млади окупљали на Калемегдану, групе веће од десет. Молим родитеље да утичу на своју децу. Важно је то да би бројеви били мањи“, истакао је Кон.

Лично је, указује, врло задовољан што Министарство просвете припрема програм за септембар.

„Мислим да је то адекватно, али је јако битно да свако носи свој део одговорности у овој ситуацији“, казао је Кон.

Указује да скепса свакако постоји око вакцине.

„Једно је да се појави, а друго да се појави у адекватним количинама. Унапред се припрема атмосфера против вакцине, што је потпуна глупост. Врло су јасне регулативе да само оно што је безбедно за употребу може и да се користи. Вакцина јесте видљиви спас. Овде природни и колективни имунитет замењујемо вакциналним“, изјавио је Кон.

Додаје да је тешко да даје дугорочне прогнозе.

„Можемо да дајемо прогнозе на недељу дана. У наредне три недеље имаћемо спуштање криве. После тога долази период где ће се одржавати на том нивоу, а да ли ће се угасити, видећемо. А доласком јесени и зиме очекивање је да може поново да се јави“, закључио је Кон.

Извор: РТС