Србија

ДОКТОР КОН ЗАБРИНУО ЦЕЛУ СРБИЈУ! Ходамо по ивици, ево шта можемо да очекујемо!

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да ходамо по самој ивици, посебно када је главни град у питању

Епидемиолог др Предраг Кон је, говорећи за РТС о епидемиолошкој ситуацији у вези са корона вирусом у нашој земљи, рекао да је једино што може да се каже да се кривуља стабилизовала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ходамо по самој ивици и то посебно наглашавам Београд. Он је, неколико сам пута рекао, права епидемилошка бомба јер има огроман број места где вирус може нагло да почне да се преноси. Апелујем прво на поштовање мера, а с друге стране на укључивање свих органа који треба да контролишу да ли се мере спроводе… да нема случајно дужег боравка у локалима, кафићима – рекао је др Кон.

Упркос томе што сматра да је окупљање великог броја људи на стадиону било грешка, он је за Н1 истакао да је на 502 случаја у Београду, нашао једну потврду заразе код особе која је била на утакмици, али је скренуо пажњу на то да су у Црној Гори нашли 12 позитивних који су присуствовали дербију у Београду.

Годишњице матура далеко већи проблем

Далеко већи проблем су, како је рекао, биле прославе и годишњице матура.

То јасно показују подаци, Сваки други случај до 25. година показује да је био на неком од славља. Ни сањао нисам да су те матуре тако популарне – казао је Кон и додао да су на пораст броја заражених утицала и славља после избора, али и скупови током предизборне кампање, нарочито у Новом Пазару.

Подсетио је и да су 1. јуна у Београду била свега четири регистрована случаја заразе коронавирусом, те да је попуштање мера било нужност, јер без тога „престаје живот“.

Истакао је да је раније викенд био време када смо ствари решавали полицијском часом, а да сада тога нема.

Чекање на тестове

Говорећи о томе да ли се тестови добијају у 24 сата, рекао је да је чуо да је то тако, али да чека то исто и да види и додао да је чекање на резултате недељу дана „заиста громан проблем и да све излуђује та ситуација“.

Кон је рекао и да се, бар у Београду, број људи који чекају на тестирање смањује, али нагласио да то иде јако споро.

– Што се тиче самих редова, ти наши показатељи показују да тај број опада, али јако споро. То не иде оном брзином као што је било први пут – упозорио је епидемиолог.

Други или трећи пик првог таласа
Коментаришући изјаву др Бранислава Тидодоровића да смо у трећем пику првог таласа, рекао да је доктор гледао само у делу за који је он одговоран.

– Јер је тамо имао ситуацију када се смиривало, па је после оног несрећног дома поново дошло до пораста. Сад је на тој територији практично трећи пораст – објаснио је др Кон мислећи на југ земље и рекао да је, гледајући територију целе Србије, ипак реч о другом пику првог таласа.

Одмах уступам своје место

Епидемиолог се осврнуо и на отворено писмо лекара против Кризног штаба за сузбијање корона вируса.

– Држава је поставила нас као кредибилне стручњаке. Тамо се тражи да се ставе људи са стручним и моралним интегритетом, и то је већ урађено. Одмах уступам своје место, само ако ме разреши држава Србија. Треба схватити да смо сви на истом задатку, то је моја порука од самог старта. Све колеге поштујем и отворен сам за сваку сарадњу – закључио је епидемилог Предраг Кон.

Извор: Телеграф.рс