loading...
Србија

ДОКТОР РИСТИЋ ОТКРИО! Урадили смо 17 обдукција преминулих од коронавируса, резултати су шокантни

Кардиохирург Миљко Ристић изјавио је данас да су обдукције преминулих од коронавируса дале фрапантне и изузетно забрињавајуће податке.

– У Србији је урађено 17 обдукција, а СЗО иначе не препоручује обдукције преминулих од коронавируса јер је огроман ризик да се присутни заразе. Када је реч о резултатима обдукције, они морају да се знају и посебно треба да их зна омладина како би им служили као својеврсно упозорење – каже др Ристић.

Истиче да умиру и млади, а међу обдукованима највећи је број младих који су преминули у року од 24 до 48 сати.

– Ово није обична упала плућа или прехлада, већ тешка болест. Треба утицати на свест младих да смање активности и то је једини реалан начин да се епидемија спречи – каже др Ристић за Пинк.рс.

Подвлачи да у овом тренутку млади оболевају под истим ризиком као и стари, а да немају претходних болести.

– Неретко млади завршавају за један до два дана. Схватите да је то у нашем окружењу и да сте можда кандидат за то – каже др Ристић.

Истиче да вирус изазива инфекцију, уништава плућно крило, а они који прележе, остају са трајним последицама штетним по своје здравље: малаксалост, замор…

Респиратор није свемогућ и не може да поврати функцију плућа

Респиратори, каже, нису свемогући и омогућују само здравом делу плућа да лакше дише, док је део плућа захваћен инфекцијом неповратно уништен.

– Никаквим лековима и респираторима не може се повратити функција плућа – каже др Ристић.

У односу на април и мај, сада се суочавамо са тежом клиничком сликом код пацијената, самим тим већи је број пацијената на хоспитализацији, али и на респиратору, каже за Пинк државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

Истиче да Министарство здравља и Влада Србије раде на проширењу капацитета, а како би се омогућило да сви са симптомима и тегобама буду адекватно хоспитализовани.

– У току викенда, сви пацијенти са Института за реуматологију пресељени су у друге објекте КЦС, тако да ће зграда Института данас примити прве ковид пацијенте. Обезбеђено је додатних 170 места – каже Векић.

У Арени је тренутно 178 пацијената, а у њу се смештају и средње тешки пацијенти, каже државни секретар.

Извор: Блиц.рс