Србија

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ УПОЗОРИО СРБИЈУ: Корона се преноси и ваздухом, ево шта нас чека!

Фото: Јутјуб

СИТУАЦИЈА је крајње озбиљна, а одговорност је на свакоме од нас. Лекари, медицинске сестре, медицинско и немедицинско особље су до сада стекли велико искуство, али и њих је ова борба уморила, баш као што је и народу доста корона вируса. Шта нас чека до краја године, то нико не може да каже, али спремамо даљу стратегију за борбу – каже проф. др Бранислав Тиодоровић.

Доктор је додао да други талас очекујемо на јесен, те да ћемо га дочекати свакако спремнији на више нивоа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог је у интервјуу за „Блиц“ открио и шта до сада знамо о корони, истичући да смо научили да вирус не напада само респираторни систем, него комплетно и друге органе.

– Цовид-19 делује систематски, не можемо да кажемо да не напада друге органе, попут органа за варење, срце и васкуларне органе, бубреге, код младих можда ће дати као последицу стерилитет, јер има таквих назнака. Ово више није респираторна болест, ово што ми сада видимо је системска болест.

Даље, долази до тромбозе крвних судова, онда то производи мождане ударе, срчане ударе, то се односи на људе који имају хроничну болест. Болести свакако могу бити заступљене и код млађих људи, па корона изазове компликације. Пред собом имамо непријатеља који није невидљив, видљив је он и те како. Прво је било назнака да се вирус преноси капљичним путем, да на раздаљини од метар и по пада доле због тежине, сада имамо још једну информацију, а то је да се вирус преноси и ваздухом. Е сада не знамо шта је то што га подиже, да ли је струјање ваздуха у питању, попут ветра или када укључимо клима-уређај. Пратимо свакодневно истраживања у свету и из дана у дан сазнајемо нешто ново – каже Тиодоровић.

На питање да ли је ово први, други талас или први пик и колико смо пикова имали до сада, доктор одговара:

Ово је још први талас, први пик десио се око Васкрса, након тога почело је опадање, други пик наступио је као последица попуштања мера и превеликог опуштања. Упозоравали смо да је вирус ту, да може доћи до поновног разбуктавања, да су опасни репови епидемије, али народ је помислио да је све готово. То је очекивано донекле, сви су похрлили да се врате свакодневном животу, живело се под ограничењима, био је то тај први удар и народ је једва дочекао да продише, али ето, десио се други пик.

Ово што се сада дешава, последица је дешавања у последњим данима када су кренула окупљања по градовима, посебно имамо Београд. У прва два дана имали смо масовна окупљања, неко је носио маску, већина није и ми то сада читамо као статистику.

Дакле, ово је тај трећи пик, ако немамо окупљања и ако се поштују мере које сада важе за целу Србију, у току недеље можемо се надати да ће почети стишавање. Није то никаква филозофија да израчунате када вам наилази наредни пик, имамо дан окупљања, онда додајемо, пет, седам до 10 дана и то је то.

Извор: Блиц.рс