Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ОБЈАСНИЛА! Ево како се правилно носе маске: Овде многи греше

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да блиски контакт у трајању од 15 минута и дуже, као и свако окупљање, представљају висок фактор ризика за настанак инфекције. Уколико бисмо сви носили маске и били на безбедној удаљености, вирус не би био проблем, истакла је она.

Једна од најефикаснијих мера превенције од коронавируса је ношење маски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменица директора Института „Батут“, Дарија Кисић Тепавчевић, рекла је за РТС да се детектује висок ниво активности вируса у многим земљама хемисфере којој припадамо и то се није очекивало.

„Тако је и у нашој земљи, где имамо регионе где је ситуација несигурна, као у Београду, Сјеници, Тутину, Новом Пазару и Ужицу, а имамо делове где бележимо побољшања, као у Крагујевцу и деловима где је стабилна ситуација, поштовале су се мере које спречавају инфекцију“, указала је професорка Кисић Тепавчевић.

Уколико је у нестабилну епидемиолошку ситуацију укључен главни град, где живи највећи број становника и где имамо највећи број новозаражених на дневном нивоу и попуњене капацитете болница, трудимо се да будимо два корака испред, али болнички капацитети се попуњавају – морамо да кажемо да оваква ситуација захтева предострожност и заједничку активност свих нас да станемо на пут вирусу, рекла је заменица директора „Батута“.

Говорећи о ризику због великих окупљања, Кисић Тепавчевићева је нагласила да има непознаница о вирусу, али да блиски контакт у временском периоду од 15 минута и дуже представља висок фактор ризика за настанак инфекције, и свако окупљање и контакт који ће то омогућити представља фактор ризика.

„Морамо да разликујемо све активности где се понашамо по организованим принципима, где се поштују мере, дистанца, носе маске, од оног хаотичног масовног окупљања где је велика вероватноћа заражавања“, истакла је она.

Према њеним речима, сви морамо да делујемо као тим јер уколико постоје појединци и групе људи који се не понашају тако, они представљају ризик за нас.

Кисић Тепавчевићева каже да се покушава урадити све да се смањи вероватноћа преношења вируса.

„Да се нисмо окупљали у затвореним просторима, никакве мере нам не би биле потребне.
Морамо да учинимо све да томе станемо на пут“, каже епидемиолог.

У чему је значај маски
Нема ни лека ни вакцине, али коришћење маске је превентивна мера.

Опште превентивне мере, у шта спада и коришћење маски, оправдавају многобројна искуства, то функционише, што су показала и истраживања.

Указује да је најбољи пример из Кине, где општим мерама успешно савладавају таласе овог вируса.

Маске су механичка препрека за даље ширење инфекције, али… „Многи пишу да хируршке маске не штите од ковида 19“, каже она.

Непромењен је став да су маске намењене особама које имају инфекцију, да је не би даље ширили. Уколико ниједна особа не носи маску, од две особе у блиском контакту, вероватноћа заражавања је изузетно велика, указала је Кисић Тепавчевићева.

Уколико особа која је заражена не носи маску, а особа која је осетљива носи, вероватноћа је значајна ако носи хируршку маску јер нису партикуларне – немају филтере – и креће се изнад 50 одсто.

Ако обе особе носе маску, и која је заражена и осетљива, вероватноћа заражавања мања је од један одсто. Ако маску носи само особа које је заражена, а осетљива особа не носи, вероватноћа је око пет одсто.

„Постоје правила, али ми не знамо ко од нас носи вирус. Ако се сви будемо понашали као да смо потенцијални носиоци вируса, ако будемо на одговарајућој раздаљини, вероватноћа заражавања је практично отклоњена“, подвлачи она.

Маске које су од памука су добра заштита, штите нас да не додирујемо нос и уста, не треба додиривати очи.

Маске се морају правилно носити
Многи носе маске на правилан начин: она мора да прекрива и нос и уста и да нема слободног пролаза између коже и маске.

Када скидамо маску, не додирујемо предњи део, који је можда контаминиран.

Указује да ни случајно не треба дизати и суштати маску, а показало се да ако се маска носи неправило, то је и најгора опција јер даје психолошку наду и снагу да сте урадили све што треба па се можда више излажете ризику јер мислите да сте заштићени.

„Можемо да видимо да маска не покрива нос, што је неправилно, да се не носе маске испод браде, па може да представља проблем уколико се нестручно понашамо“, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Маска нас штити, али треба знати да се на њеној површини налазе разни проузроковачи заразе.

Уколико бисмо сви носили маске и били на безбедној удаљености, вирус нам не би представљао проблем, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

„Није нам сада тако тешко, није скупо, али то мора да примени свако од нас“, рекла је она.

Оно што је сигурно, указује професорка Кисић, све контроле су показале да је ниво свести порастао и да се понашамо савесно и одговорно, па ће се брзо видети ефекти заједничког рада.

„Нико се не може свесно довести у ризик да се свесно инфицира. Сви треба да будемо сложни и одговорни и видећемо брзо ефекте деловања“, закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Извор: РТС