Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ СЕ ОБРАТИЛА НАЦИЈИ! Ево шта нас очекује крајем следеће седмице!

Потребно је време да дође до смањења броја новооболелих, истакла је др Кисић Тепавчевић

Епидемилолог и заменица директора Института за јавно здравље „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да би пад броја оболелих од коронавируса могао да се очекује до краја следеће седмице ако сви наставе да се понашају одговорно и савесно и придржавају се обавезних мера превенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кисић Тепавчевић је за ТВ Пинк казала да је и даље висок број нових потврђених случајева Ковида 19 и нагласила да је, када се дође у фазу високе трансмисије вируса, потребно одређено време да дође до силазног тока, јер је све већи број потенцијалних преносилаца инфекције.

Она је казала да се, када је реч о асимптоматским случајевима, процењује да их је између 20 и 40 одсто, као и да је толико и оних с блажим формама болести.

– Велики је број потенцијалних носилаца инфекције у популацији и зато су на снази обавезне мера превенције, а сви треба да се понашају као да су потенцијални носиоци инфекције – рекла је Кисић Тепавчевићева.

Како каже, ефекти примене нових обавезних мера заштите могу се очекивати за седам до 14 дана.

– С обзиром да је већина почела да се придржава мера, вероватно би могли да очекујемо ефекте до краја следеће недеље. Међутим, незахвално је давати било каква предвиђања јер је вирус још увек непознаница за целокупну стручну и научну јавност – истакла је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да је осам приватних лабораторија показало заинтересованост да ради тестирање на Ковид-19, али да је неопходно да испуне минималне стандарде за рад са тако високоинфективним агенсом.

– Ти стандарди су прослеђени свим лабораторијама,а ускоро ћемо видети да ли испуњавају услове – рекла је Кисић Тепавчевићева.

„Ни ПЦР тест није најидеалнији“

На констатацију да је било застоја у лабораторијама у претходном периоду и да су каснили резултати ПЦР тестова, она је раније казала да су каснили резултати брисева узетих од 6. до 10. јула због недостатка одређених реагенаса.

Нагласила је да су све особе које су имале симптоме и знакове болести са одређеном клиничком сликом хоспитализоване без обзира да ли је стигао налаз теста.

– ПЦР тест није најидеалнији, имамо одређени проценат особа које имају све симптоме ковида, али имају негативан тест. Они се воде као тзв. вероватни случајеви и добијају комплетну терапију и негу – казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Извор: Srbijadanas.com