Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ШОКИРАЛА СРБИЈУ! Ево шта се догодило у последња 24 сата у местима која су била жаришта

Прво смо бележили стабилнији број оболелих од ковида-19, а сада бележимо тренд лаганог пада, међутим то су још изузетно високе вредности, упозорава епидемиолог Дарија Кисић-Тепавчевић

Она каже да то значи да се сада налазимо у преломном моменту и да морамо да дамо све од себе и да поштујемо мере превенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је од свих врсти забрана и препорука важније то у којој мери ће свако успети да узме ствар у своје руке да би заштитио себе и своју породицу.

– Можемо да приметимо практично стабилизацију или пад учесталости у готово свим крајевима земље – рекла је Дарија Кисић-Тепавчевић, указујући да постоје градови где у последња 24 сата није забележен ниједан нови случај коронавируса, као што су Тутин и Врање који су били жаришта.

Истакла је да је досадашње искуство показало да, ако у било којем крају земље постоји зона интензивне трансмисије, вирус може да се прошири, и због тога не смемо да се опустимо већ морамо да дамо максимум.

Дарија Кисић-Тепавчевић је говорила о антителима и објаснила разлику између ИГГ и ИГМ антитела. Рекла је да се убрзо након инфеције јављају ИГМ антитела и да она указују на свежу инфекцију. ИГГ антитела показују да је особа стекла имунитет.

Каже да у једном моменту постоји истовремено присуство ИГГ и ИГМ антирела, и да су истраживања показала да по правилу те особе нису вирусоноше, нарочито ако имају негативан пи-си-ар тест.

Како каже, код серолошких испитивања је много битније како ће се антитела одржавати током времнског периода.

Дарија Кисић-Тепавчевић је рекла да је јако битно да свако разуме да може да буде и асимптоматски носилац.

Апеловала је на свест грађана јер је то битно и за њих и за околину и додала да постоје инстанце које врше контроле и по потреби кажњавају.

Извор: ртс.рс