Здравље Србија

ДОКТОРКА ОСТОЈИЋ ОТКРИЛА УЗНЕМИРУЈУЋУ ПРОМЕНУ: Довозе нам децу са озбиљном клиничком сликом

Деца која су на лечењу у Дечјој болници КБЦ „Драгиша Мишовић“ имају озбиљнију клиничку слику него у прошлом таласу разбољевања ковидом-19. Тренутно је на лечењу 22 малишана и пет беба које немају ни месец дана.

Руководилац болнице докторка Оливера Остојић каже за „Блиц“ да ће током дана из Новог Пазара бити упућене још три тек рођене бебе, за које тек треба да се утврди да ли су позитивне на ковид. Ове бебе рођене су пре два, три дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутно је на лечењу у дечјој болници КБЦ „Драгиша Мишовић“ 22 малишана са 11 родитеља који су пратиоци. Две девојке са озбиљном упалом плућа и пет беба.

– Део најмлађих које сада лечимо имају и и друге болести, два озбиљна хематоонколошка пацијента, кардиолошка и неуролошка. Бебе имају своју клиничку слику и на рентгену упалу плућа. Трудимо се да сви буду добро – каже докторка Остојић.

Она истиче да су сада тежи пацијенти него прошли пут.

– Са озбиљнијом клиничком сликом у односу на прошли талас разбољевања – каже докторка.

У овој Дечјој болници сви су на радном месту. Нико није на одмору, нити је ишао од марта, када је проглашена епидемија у Србији.

– За сада су сви здравствени радници добро, нико није заражен. Све је добро организовано и трудимо се да нико не испадне из строја – каже докторка Остојић.

Она апелује на домове здравља да раде тријаже пацијената који се јављају.

– Родитељи који сумњају да дете има симптоме или примера ради, дете има температуру 37,2 и одлазе код доктора. Они не треба да долазе у болнице јер ми не вршимо тестирања. Треба да иду у Дом здравља и тамо треба да се одради добра тријажа, тестира, препише прва терапија и одреди да ли је дете за болничко лечење или не – каже докторка Остојић.

У Дечју болницу КБЦ „Драгиша Мишовић“ упућују се деца из целе Србије.

Извор: Блиц