СРБИЈА ЈАВЉА

ДР ДАРИЈА О УВОЂЕЊУ НОВИХ РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА: Ево да ли ће бити полицијског часа…

ШТО се тиче мера, немамо ништа ново да кажемо – ношење маски, прање руку и физичка дистанца су кључни, поручила је данас заменица директора Инситута „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

-Немамо ништа ново да кажемо, осим општих мера поновљених 1.000 пута – ношење маски, држање физичке дистанце и прање руку су кључни- рекла је Кисић Тепавчевић на прес конференцији на питање да ли је Кризни штаб разматрао неке нове епидемиолошке мере, укључујући најаве о проширењу мера прописаних за Београд као највеће жариште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекла, три кључне мере, које је навела, нису нешто што ће се примењивати само док се не пронађе неки чудотворни лек или вакцина, већ нам оне чувају живот.

Не разматра се могућност увођење полицијског часа и било којих других мера ограничења слободе кретања у борби са вирусом корона, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да у овом моменту такве мере нису потребне, да су оне имале смисла на почетку епидемије да се заштити најстарија популација и да се припреми здравствени систем – набаве респиратори, тестови, изграде привремене болнице.

„У том моменту то се показало као ефикасна превентивна и противепидемијска мера, што се одразило и на број оболелих и умрлих које смо имали“, нагласила је она.

Истиче да ћемо се још дуго борити са вирусом корона, да је лична одговорност веома важна и да сви треба да се понашамо као да смо заражени.

„Све зависи од нас. Не можемо да успемо уколико свако у борби против овог вируса не преузме своју улогу“, истакла је она.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће доћи на наплату окупљања ових дана у појединим градиовима Србије. Он је на конференцији за медије показао слике са протеста у Београду, Новом Саду, као и окупљања у Бујановцу, на којима се види да нико у једној маси људи не носи маску и да се не држи растојање између окупљених.

„За последицу, имаћемо повећан број оболелих“, рекао је Лончар и позвао грађане да поштују мере заштите, носе маске у затвореном простору, држе растојање на отвореном.

Упитан да ли је у Србији агресивнији сој вируса корона, министар је рекао да се „на непроверене тврдње не може одговарати“.

„Није професионално и етички. Разговарамо само о чињеницама и што је доказано“, закључио је он.

Извор: Танјуг