Србија

ДР ДАРИЈА ОТКРИЛА ПРАВИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ: Ово су алармантне бројке

Др Дарија Кисић Тепавчевић је на конференцији за штампу причала и о бројкама новозаражених и преминулих које се појављују у јавности.

– Јако је битно да се сагледа на који начин и како се врши надзор над овом болешћу. Сви заводи и институти плус „Батут“, плус ковид болнице, што је више од 200 установа, раде брисеве на ПЦР. Све те установе добијају повратне информације о статусу тестова. Сви они имају комплетан увид о епидемиолошкој ситуацији на територији надележности. Значи то је један велики тим који учествује у прикупљању података. Свако за своје пацијенте уноси бројеве у базу. То се не ради у истом моменту. Тестирани и позитивни се уносе до краја дана. Ту може доћи до неслагања – казала је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кисић Тепавчевић је додала да се на пресеку може видети све. Број хоспитализованих и број активних се не слаже често јер се лече болесни, а не позитивни.

– Има ту различитих неслагања, али све се то може објаснити и не треба да доводимо у сумњу, да се не би развијало неповерење које нам не треба. Када се говори за локалну самоуправу објављује се укупан број тестова, а ми објављујемо укупан број особа које су тестиране – додала је она и нагласила да база није идеална али пружа основу за даљи рад.

Она каже да свако има податке, те да на дневном нивоу 200 људи уноси податке.

– То што се подаци не поклапају, постоји читав низ разлога, али се надамо да ће се то побољшати. Ипак, суштина базе је да подаци буду јасни и транспарентни – закључила је др Кисић Тепавчевић.

Она је навела да укупан број лабораторијски потврђених особа није најважнији фактор већ укупан удео оних са најтежом формом болести и на респиратору, али и попуњеност капацитета и број преминулих.

– Што се тиче броја асимптоматских пацијената литература је показала да је њихов број макар пет до 10 пута већи. Свако можда у себи има овај вирус а да то и не зна. Када је пандемија узела маха, то је једини пут да победимо овај вирус – додала је Кисић Тепавчевић.

Нико се није заразио јер је неко прошао поред њега

Она је поновила да нико није могао да се зарази ако је носио мере заштите.

– Није се неко заразио ако је неко прошао поред њега. На нама је како ћемо мере да поштујемо. Свима нам је лакше да нам је неко други крив, али овде сви морамо да будемо сложни и да нсосимо одговорност – додала је Кисић Тепавчевић.

Она је нагласила да су у сваком моменту доносили одлуке засноване на медицини и доказима и мисли да су радили најбоље што су знали, те да нису изгубили контролу над епидемиолошком ситуацијом.

Извор: Блиц