Србија

ДР ДАРИЈА: Ситуација у Србији је критична, али ВАКЦИНУ ћемо имати међу првима на свету

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић каже да су безбедност и ефикасност на првом месту када буде пронађена вакцина за корона вирус.

Она је за РТС рекла да смањење броја заражених логичан след догађаја пошто је, каже, приметно да се грађани сада више придржавају прописаних мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да више од 150 различитих компанија покушава да направи вакцину, која је, каже, нешто што је најтраженије на читавом светском тржишту.

– То ће бити велика корист за ону нацију и народ која прва произведе, и здравствено и економски. Кад се направи тако да буде ефикасна и безбедна, биће велика потражња за њом – напомиње заменица директора „Батута“.

Србија се, наомиње, од самог почетка укључила у процес и води интензивне комуникације са најеминентнијим произвођачима.

– И Србија уложила два милиона евра у истраживања, интензивни преговори се воде са одређеним фирмама, то нас сврстава у ред земаља које ће међу првима имати вакцину кад буде на тржишту. Постоје одређене вакцине које су у трећој фази клиничког испитивања, ако буде пре свега безбедна и ефективна, онда ћемо бити једна од земаља које су прве у реду за вакцину јер од почетка активно учествујемо у свему томе – наглашава епидемиолошкиња.

Према њеним речима, производња вакцина није једноставна и пролази низ поступака које имају одређене фазе.

– Сигурно је да је безбедност вакцине на првом месту, мора да прође кроз све одговарајуће процедуре и одређене фазе без обзира на потражњу и што је цео свет чека – напомиње Кисић Тепавчевићева.

„Смањење броја заражених је логичан след догађаја“

Чланица Кризног штаба наводи да је смањење броја заражених логичан след догађаја пошто је приметно да се грађани сада више придржавају прописаних мера.

– Сигурно је да сад и кад изађемо на улицу и уђемо у затворени простор, видимо да се већина нас понаша како треба са аспекта превенције. Да ли је требало да прође овај период и да схватимо да треба да се понашамо савесно, вероватно јесте. Да смо то користили савесније и одговорније, могли смо да спречимо одређене инфекције. Многи су на опште превентивне мере гледали као да радимо било шта док не буде вакцине или да ће вирус сам од себе да нестане – указује Дарија Кисић Тепавчевић.

Очигледно је, наводи, да се вирус добро адаптирао на хуману популацију.

– Док чекамо вакцину, ношење маски итекако има смисла, чак и кад се пронађе вакцина оне су од изузетног значаја, не само од коронавируса, већ и кад дође сезона грипа и осталих респиратнорних инфекција које се преносе капљичним путем – напомиње епидемиолог.

Коментаришући изјаву председника италијанске регије Венето да је вирус у Србији јачи него у Србији, Дарија Кисић Тепавчевић каже да таква врста изјава није заснована ни на каквим научним доказима.

– Није непознаница да се вирус у извесној мери мења сваки пут кад се реплицира али већина тих мутација нема никаквог значаја. Доношење закључака на основу серије случаја није прихватљиво у медицини и мора да се ради опсежније истраживање – наводи епидемиолог.

Указује да није реч о званичним истраживањима са научном методологијом.

Сарс-ков-2, према њеним речима, за сада не показује велику способност мутације. „Али не би било први пут да нас изнанади“, каже Кисић Тепавчевићева.

Нема времена за страх

Одговарајући на питање када се највише уплашила током епидемије, каже да нема времена за страх и размишљање о тому.

– Сваки дан доноси нове изазове и гледамо како из тога да се извучемо и које су најбоље мере које можемо да спроведемо. Нема разлога за страх зато што је познато како може да се ова инфекција превенира – каже заменица директора „Батута“.

Треба, каже, бити свестан да је вирус ту, да се преноси лакше него икада.

– Треба да заборавимо да је лето и да учинимо све и смањимо ризик од инфекције – истиче чланица Кризног штаба.

Извор: srbijadanas.com