Србија

ДР ЈАНКОВИЋ ОДГОВОРИО НА ПИТАЊЕ КОЈЕ МУЧИ СВЕ: Врућина и спарина а свуда око мене корона! СМЕМ ЛИ НА БАЗЕН?

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Већи део грађана питао се због чега мера обавезног ношења маски није уведена свуда у Србији, а не само у „кризним градовима“ у којима је проглашена ванредна ситуација.

Како смо ових дана на удару високих температура, оно што многе интересује јесте да ли је безбедно купати се у базену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У овом тренутку није небезбедно, уколико се одржава физичка дистанца. Битно је да се придржавају тога, да се не прави гужва у базену и да се они хигијенски одржавају – каже др Јанковић.

Истакао је да очекује да ће кроз неколико недеља бити повољна епидемиолошка ситуација, али и подсетио да то зависи у највећој мери од дисциплине грађана.

– Надамо се да ћемо за неколико дана видети прве резултате мера, да не дође до још већег убрзавања преноса заразе. И надам се да ћемо за неколико недеља имати повољну епидемиолошку ситуацију, али мере морају да буду доследно спроведене и ефикасне – указао је имунолог у гостовању на ТВ Првој.

Подвукао је да се успоравањем ширења инфекције смањује преоптерећење система, али и да је и сада суштина у одржавању физичке дистанце, заштите, пре свега маском, тамо где су неизбежни контакти, као и редовна дезинфекција руку и избегавање окупљања и блиских контаката.

Јанковић је поновио и да не значи да особа која не спада у ризичне групе, не може да оболи од ковида-19.

– Потпуно здрава и млада особа може да има неке факторе предиспозиције на тежу клиничку слику или опаснију инфекцију који нису одмах видљиви – навео је он.

На питање да само скенер плућа даје праву слику о стању пацијента, Јанковић каже да у неким случајевима тестови могу да буду лажно негативни, на крају болести или у њеном пуном јеку, када је вирус већ сишао у плућа, те да у таквој ситуацији скенер указује на карактеристичне промене на плућима и даје информације да ли је ковид присутан.

Указао је да скуп више параметара даје прави преглед стања.

– Комбинација лабораторијских, клиничких, епидемиолошких параметара даје нам најпоузданији пут ка дијагнози – рекао је Јанковић.

Извор: Курир.рс/ТВ Прва