Србија

ДР КОН: Београд је највећи ризик, не постоји чаробни штапић, мораћемо да применимо ово…

“Почели смо да се стабилизујемо, али смо и даље у врло лошој епидемиолошкој ситуацији. Београд је апсолутно највећи ризик. Овај вирус разара економију, убија људе, изазива депресију”, рекао је за ТВ Прва др Предраг Кон.

– Требаће нам четири недеље да ово спустимо, не постоји чаробни штапић, то морамо да урадимо искључиво стриктним придржавањем мера. Када вирус нема где, он губи снагу – објаснио је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Члан Кризног штаба се осврнуо на трагедију у Нишу где су преминули трудница и њена беба.

– Ово је трагедија која изазива жаљење и погађа, али и опомиње. Ни труднице нису поштеђене, ниједна група становништва није поштеђена. Имамо озбиљну опомену да о томе размишљамо. Имамо три труднице од којих је једна завршила трагично.

Како је рекао “сада је много већи број младих заражен него раније”.

– Укупно вирус не показује велике промене да бисмо могли да тврдимо да је мутирао. Ми смо га некад звали вирус из Милана, швајцарски вирус, сада га у Италији зову српски вирус. Међутим, то није доказано. Утврђен је велики потенцијал преношења током лета. Ни УВ зрачење, ни висока температура нису помогли у местима као што су славља, скандирања, певање, гласна музика, јачи говор. Ту долази до стварања аеросола и лакшег преношења. Ту се појављују и супепреносиоци, то су људи који комуницирају са много људи, имају могућност да пренесу на велики број људи – рекао је др Кон.

Како је рекао појављују се и случајеви реинфекције.

– Пјављују се случајеви пацијената који су били позитивни, излечили се, па су опет позитини са новом клиничком сликом. Значајно је то и за вакцинацију, има много тога што се недовољно зна о овом вирусу.

По његовим речима вирус је свуда око нас.

– Ни код једне особе не можемо да тврдимо да није била са неким који је заражен. Зато је важно ношење маске. Морамо узајамно да се штитимо, чак и ако има инфекције које немају везе са короном. Знам да је ово време када се никоме не носи маска, али је корист велика да би се то избегло.

Извор: Блиц