Србија

ДР КОН: Колективни имунитет на КОРОНУ ћемо стећи тек уз вакцину

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је потребан посебан опрез за градове поводом коронавируса, јер их је немогуће лако ставити под контролу као мања места.

Он је за РТС рекао да су сви колективи такође ризични по питању ширења заразе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сада смо у ситуацији да се ослањамо само на превентивне мере. Раније смо се ослањали на ванредно стање и рестриктивне мере, сада тога нема. И не би требало ни да буде“, напоменуо је Кон.

Кон је рекао да је потребно пратити ситуацију, те да ћемо колективни имунитет на ковид 19 стећи највероватније тек уз вакцину.

„Код сваке респираторне болести има феномен преливања. Док у једном месту она расте и достиже врхунац, у другом се смањује. Тако је и са грипом“, појаснио је он.

Он је рекао да је невероватно да „тек кад видимо своје“ који су заражени почнемо да носимо маске.

„То је оно што сам причао, да је ванредно стање било замена за огроман број умрлих. Ми сада не можемо да забранимо кретање без увођења ванредног стања. Крајње је време да правници почну да се појављују“, рекао је он.

Кон је рекао да он није за кажњавање и да то није суштина.

„Суштина је контрола. Ако инспекција неће да изађе на терен јер не може да наплати казне, то је неприхватљиво. Говорим за Београд, без обзира што су бројке релативно добре, нагло може то да се измени. Имали смо ситацију једном и то видели“, рекао је он.

Он је додао да је за њега фрустрирајуће како људи реагују кад чују добру вест.

„Како јавите добру вест, тако то видите у понашању људи. Постоји потреба људи да се опусте. Али ствар је у томе да је мој посао да непрекидно упозоравам. Јер једном смо били скроз доле, али нам се вратило“, напоменуо је Кон.

Додао је да би се вирус свакако вратио, како се вратио и у целом свету, те да свет није успео да стави пандемију под контролу.

Извор: Б92/РТС