Србија

ДР КОН: Полицијски час је најбоља мера заштите

Фото: Јутјуб

Епидемиолог о „заравњењу криве“ и тренутној ситуацији у Србији…

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се ситуација у Србији стабилизовала, на доста високим бројевима, али се побољшање „може наслутити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је на телевизији Пинк рекао да је добро што је број позитивних ПЦР тестова пао на осам одсто од броја пацијената који се јаве на преглед, а тај проценат је до пре неколико дана био од 20 до 30.

Оценио је да ће ово „заравњење епидемиолошке криве“ ићи спорије јер се „не може очекивати од маски да епидемију успоре као што је било са затварањем за време ванредног стања“.

Објашњавајући своју изјаву о Београду као „темпираној бомби“ Кон је рекао да „Београд никада није имао највећи активни број оболелих према броју становника, али да пошто је огроман град увек је потенцијално место ширења заразе“.

Тренутно је, како је рекао Кон, најкритичнија ситуација у Бујановцу и целом Пчињском округу, али се у мањим срединама епидемија лакше контролише.

Он је најавио веће контроле људи који треба да буду у самоизолацији и рекао да ће се у тај процес укључити и Комунална полиција.

Извор: Пинк/Ало