Здравље Србија

ДР НЕСТОРОВИЋ ОТВОРЕНО РЕКАО ОНО ОД ЧЕГА СВИ СТРАХУЈЕМО: Епидемија се неће завршити онако како то људи замишљају

Има ли краја?!

Према последњим информацијама корона вирусом су заражене 289 особе, а преминуло је 6. Од данас је отворена и ковид болница у „Штарк Арени“, а ванредна ситуација проглашена је у 11 општина и градова. Пулмолог доктор Бранимир Несторовић је за ТВ Прва причао о ситуацији са корона вирусом у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Крај је ту, то је интересантно. Мислим да је људима мало досадило јер ово траје од фебруара. У читавом свету се епидемија завршава. Има све више и више заражених, па то људе мало збуњује. Чак ни после 4 месеца наше приче, људи не разумеју да бити заражен не значи и бити болестан. Учесталост смрти од корона вируса је јако ниска, нарочито код људи који су млађи од 45 година. Интересантно ми је да је било инфицирано 300 милона у свету. Епидемија се не завршава онако како људи то замишљају – пресечеш ножем. Код земаља које су биле затворене, десило се то да се вирус није довољно „прокужио“. Сад видимо који су ти региони, Нови Пазар, Сјеница, Врање, који су била слепа црева епидемије – рекао је Несторовић.

Корона у Србији

Додао је да су та места букнула јер су била издвојена и затворена. Људи се нису много кретали и комуницирали, па се нису „упознали“ са вирусом. Што се тиче Београда, доктор Несторовић истиче да су знали каква ће бити ситуација и да су се главног града највише и плашили јер је ово „вирус великих градова“.

На питање да ли је вирус ослабио или не је рекао да је његова могућност преношења много слабија.

– Вирус као вирус није ослабио, јер је он исти онај који је био. Могућност да се појединац инфицира је много мања. Његова трансмисивност, тачније извор преношења, кад он падне испод 1, онда се епидемија гаси. Сад је лето, људи су више напољу, витамин Д, кретање, све то стимулише имунитет, те је организам отпорнији на вирус – објашњава пулмолог.

Напомиње да је увек највећи број тешких случајева на почетку епидемије, а на крају има много заражених са слабијим симптомима, као и да смо све ово већ прошли када је било много опасније.

– Не можемо проћи горе него у почетку јер је вирус мање инфективан и другачије су временске прилике. Колективни имунитет је јако близу јер између 60 и 80 посто људи већ има имунитет према овом вирусу. То је онај део зашто се један велики број људи никад неће инфицирати. Зато што млади људи који имају децу, већ су били у контакту са неком другом врстом корона вируса. Изгледа да због тога стварају неку врсту имунитета према овом корона вирусу. Енглези су израчунали да 43 посто људи кад се инфицира, епидемија нестаје, што је врло оптимистички. Гледајући податке, мислим да ће све проћи после средине јула – рекао је Бранимир Несторовић за ТВ Прва.

Извор: Ало