Здравље Србија

ДР СРЂА ЈАНКОВИЋ: Корона ће бити наша свакодневница! Највише ме плаши ово…

Фото: Јутјуб

Вирус ће се враћати и разбуктавати сваки пут када мере против њега буду релаксиране.

Чим се опустимо, дајемо вирусу простора да се преноси. Такође, идеја да ће само лето зауставити вирус није реална. Очигледно, мораћемо да научимо да живимо са болешћу Цовид-19, она ће бити део наше свакодневице, каже имунолог др Срђа Јанковић о борби против короне у будућности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, готово да нема потпуно ефикасне мере за сузбијање овог вируса, већ је једини излаз ублаживање његових ефеката.

– Ми се надамо да сада достижемо врхунац овог таласа, како год га звали. Морам да кажем да не саветујем и не подржавам да се пречицом иде ка колективном имунитету, а није сигурно ни да ћемо га досегнути брже, ако се више људи зарази. То би била скупља мера – нагласио је имунолог Јанковић.

Он сматра да ће се вирус враћати и разбуктавати сваки пут када мере против њега буду релаксиране.

– Слободно можемо да кажемо да је попуштање мера, које није било апсолутно, него је замењено препорукама пошто је тада епидемиолошка ситуација то допуштала, било варљиво, јер је вируса било довољно да се омогући ново разбуктавање. Свака земља се суочила с тим у сличним условима – рекао је имунолог др Срђа Јанковић.

Када је реч о јачини вируса корона, др Јанковић је истакао да је очигледно да он није ослабио.

– Ново погоршавање наступа већ сада, а већином смо очекивали да то дође на јесен. У многим земљама света је тако. На северној полулопти постоји сада, преко лета, пораст броја новооболелих. Свуда где постоје контакти, постоји ризик у свако доба године. Јесмо бележили јењавање епидемије, али сада имамо поновно разбуктавање, не можемо да кажемо да је вирус ослабио – истакао је др Јанковић.

Имунолог је објаснио и да тежих клиничких слика има међу здравственим радницима јер су они више изложени вирусу.

– Количина вируса која се унесе јесте битна, то је један од фактора. Други фактор који је доминантан јесте пут заражавања, окупљања где је већи број људи, те због тога има више младих међу оболелима. Већи ризик и даље имају хронично оболели. Међутим, оно што можда највише плаши у вези са вирусом је елеменат неизвесности. Чак и здраве особе, а нико не зна ко то може да буде, могу да извуку дебљи крај, због неке већ постојеће предиспозиције. Једноставно, не можемо да знамо колика је наша отпорност у свим аспектима имунског система – рекао је др Јанковић.

Према његовим речима, још једна заблуда јесте мишљење да ће топло време уништити корону.

– Идеја да ће само лето зауставити вирус није реална. Може да припомогне, али ако ми будемо радили све што треба, биће мало лакше јер је приде и лето. Није вирус толико отпоран, високе температуре га малкице успоравају… Проблем је то што су лети људи активнији, више су напољу.

Предраг Кон изјавио је да ћемо маске носити до следећег пролећа, а и Јанковић се слаже да је одговорност наша и да морамо да научимо да живимо са вирусом.

– Живећемо са болешћу Цовид 19, она ће бити део наше свакодневице. То је нова ситуација, иако пандемије од памтивека прате човечанство. Ми смо модерно, високотехнолошко друштво и са оваквом болешћу се нисмо срели – рекао је он.

Када је реч о вакцини, он је истакао да је вероватно неће бити још најмање годину до годину и по дана, без обзира на то што би она технички могла брже да се направи.

– У суштини постоји преко 100 потенцијалних вакцина које су у разним фазама студија. Нека може да се покаже као делотворна и безбедна. Те студије морају да се заврше уз поштовање етичких начела, процес мора да се убрза јер неки трају и од пет до 10 година. Може да буде регистрована, али када достигнемо фазу да можемо рутински да је користимо – објаснио је др Јанковић и нагласио да за сваку студију мора да постоји довољан број доказа да је вакцина пре свега безбедна и делотворна за коришћење.

Поред корона вируса од кога прети опасност и на јесен, ту је и сезонски грип. Доктор Јанковић напомиње да је вакцинација „апсолутно пожељна“ када је реч о сезонском грипу.

– Ако имамо две болести која ће нас ударити на јесен, код грипа имамо ситуацију да је вакцина безбедна, али делотворност је делимична. Када би се сви вакцинисали и они којима је вакцина препоручена, колективно ћемо стећи заштиту од грипа, а када ударе и корона и грип, имамо спремну одбрану барем од једног противника – објаснио је он.

Извор: Блиц