loading...
Србија

ДР СТЕВАНОВИЋ УПОЗОРИО ГРАЂАНЕ: Ток болести је непредвидив! Ако имате ове СИМПТОМЕ, одмах идите у болницу!

Фото: Јутјуб

Члан Кризног штаба апеловао је на људе да се јаве ако примете одређене симптоме и погоршања, јер се у овој фази вирус лечи дуже него раније

ИНФЕКТОЛОГ Горан Стевановић упозорио је грађане да је све већи број пацијената између 30 и 50 година са озбиљном клиничком сликом и озбиљним пнеумонијама. Он је апеловао на грађане да се јаве ковид амбулантама чим се појаве симптоми и редовно јављају уколико им се стање погорша, како би на време били упућени на даље лечење.

Стевановић је објаснио да неки ковид пацијенти од почетка имају симптоме, док други имају успорен ток болести који траје неколико дана, а потом се погоршава.

– Апелујем на оне који се одмах јаве ковид амбулантама и добију симптоматску терапију и упутство да се јаве у случају погоршања здравственог стања, да то и ураде, па макар се и сваки други дан јављали. Ток болести је код неких болесника непредвидив и неопходно је јављање – истакао је Стевановић.

Он је поручио грађанима да воде рачуна о свом здравственом стању, и да уколико не могу да смање температуру два или три дана за редом, ако осете тегобе са дисањем или јаку малаксалост, да се одмах јаве како би се урадили додатни прегледи и да би били упућени на даље лечење.

– Сада су клиничке слике такве да захтевају дуготрајнију терапију и то су разлози зашто су нам потребни додатни болнички капацитети. Трудимо се да идемо бар један дан испред епидемије и да нико од пацијената не остане без места у болници. Сигурно ћемо то успети у наредна два три дана, а у наредном периоду зависи од свих нас и поштовања свих мера – нагласио је директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије.

– У овом таласу сада виђамо клиничке слике које захтевају дуготрајнију терапију, то су озбиљни болесници који захтевају две и три недеље лечења, то је разлог зашто су на м неопходни допунски болнички капацитети – рекао је др Стевановић.

Грађане је позвао да контакте сведу на најмању могућу меру, и да одложе сва непотребна путовања и прославе.

Извор: Мондо

loading...