Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ОТКРИО ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ТРЕЋЕГ ТАЛАСА! Србију очекује паклена јесен?

Фото: Јутјуб

Београд — Други пик корона вируса, који је у току, највероватније ће се одржавати током целе ове недеље, изјавио је епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Према јеговиом речима, тек после викенда можемо се надати да ће број нових заражених почети да опада, али не нагло.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовом мишљењу, до краја лета може да нам се догоди још један пик, али ће то пре свега зависити од нас самих, односно колико се будемо придржавали прописаних мера.

Тидоровић је, иначе, први прогнозирао пик у којем смо тренутно, због чега се мало каје, иако је свестан чињенице да је увек боље рећи истину.

„Када сам рекао да ће бити следећих дана проблематично, да ћемо имати пик за 5, 6, 10 дана, ја сам једноставно само рачунао где смо и када имали скупове. Није битно да ли су већи или мањи, јер кад има више мањих исти је ниво угрожености. Нису само утакмице проблем, већ и спорадична славља, матуре које су организоване упркос препорукама да се не организују у ресторанима, рођендани, журке по сплавовима, у затвореном простору до ујутро …Видите, Врбас је имао три свадбе у једном дану и он је највећи пожар у Војводини. Инкубација је од 7 до 14 дана, и није била велика филозофија израчунати када ће доћи до удара. Тако је и испало. Боље да нисам био прогнозер,“ каже проф. др Тиодровић за Телеграф.

Он је нагласио да ћемо највероватније целе ове недеље имати посла са тим последицама, јер, пик можда већ имамо, па се он одржава.

„У сваком случају можемо рећи да ћемо тек после викенда, следеће недеље, имати опадајући тренд. Видећемо тада колико је народ схватио да је ово озбиљно, а јесте озбиљно. Тај пад неће бити ођедном, мора неколико дана полако да опада, па тек да се сведе на неку спорадичну појаву,“ рекао је проф. Тиодоровић.

Он објашњава да немају пацијенти, међу којима и млади, тешку клиничку слику само зато што су покушали вирус да прележе на ногама.

„То је код младих људи, свакако присустно, нису се одмах јавили. Друго, када имате много заражених, имате већу количину инфекта односно вируса. А, већа количина вируса ће одмах продуковати код људи теже клиничке слике, а такве слике ће довести до потребе за кисеоником и респиратором. Када дође пацијент до респиратора, шансе да преживи су 50 према 50,“ каже проф. др Тиодоровић.

Други пик првог таласа Србији се догодио малтене у тренутку када смо били на корак од данас са нула заражених. Професор Тиодоровић примећује да смо претходно, након попуштања мера имали ситуацију као да је људе неко пустио са ланца.

„Јесте ме делимично изненадило, јер сам се ипак надао да ће се становништво понашати сходно предложеним мерама и да ће њихово понашање више бити засновано на сили аргумената. Али, ако ви дођете у ситуацију да морате да примењујете аргумент силе – да ограничите кретање, уведете обавезе, то није иста ситуација. Увек сам био против примене овог другог јер људе прво треба информисати, научити, понудити им едукацију и објашњање. Очекујете да постану свесни ситуације и да ће се понашати на одговарајући начин, а то значи да ће покушати да смање ризик. Е, ми то нисмо имали, и са те стране нисам изненађен пиком,“ каже проф. др Тиодоровић.

У фирмама има оболелих, али је у њима је мања могућност заразе јер су предузетете мере чак и ригорозне са кажњавањем. Јесте радно активно становништво највише присутно у овом броју оболелих али нама су за сејање инфекције и за њено ширење, бар по подацима које можемо да сагледамо у великим градовима, криви млади. Овде имамо више последице скупова, иако је било заражавања и у фирмама, по један, два случаја. Међутим, на прославама или у кафићу, може да седи до вас, без растојања, а заражен је.

Професор каже да од нас самих зависи да ли може до краја лета да нам се догоди и трећи пик.

„Да ли ће бити још један пик зависи од тога јесмо ли схватили тежину и озбиљност ове болести. Зависи од нас самих,“ истиче он.

Шта ће нам се дешавати на јесен, према његовим речима, много зависи од тога како ће се сада са вирусом изборити јужна полулопта поготово Бразил, Аргентина и Аустралија.

„Ако се вирус тамо одржи, онда ћемо имати велики проблем на јесен. Али, ако они буду успели да га сузбију и сведу на спорадично јављање, онда ће то личити на пандемијски грип који је постао сезонски,“ објашњава проф. др Тиодоровић и наглашава да је једина права мера ношење маски, дезинфекција и одржавање дистанце.

Извор: Тањуг