Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ОТКРИО: Ова једна мера је довољна да се смањи преношење вируса за 99 одсто! Ево о чему је реч!

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се налазимо у недељи максимума када је реч о порасту броја новозаражених, те је прокоментарисао шта може да се очекује након пика коронавируса за четири до пет дана.

У недељи смо максимума, то је оно што се може процењивати сада. После ове недеље можемо да очекујемо да применом мера поступно осетимо смањење броја новооболелих. Интензитет преношења вируса у Београду је у свом максимуму од самог почетка епидемије – рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је прокоментарисао и нове најављене мере за Београд.

– Најосновнија мера је корисћење маске у затвореном простору уз обавезу и кажњавање, јер потпуно спречава пренос вируса у затвореном простору. Биће и ограничење јавног окупљања на 100 у затвореном и на 500 на отвореном простору, тако је препоручено од стране Кризног штаба. Што се тиче кафића радиће до 23 часа, а ноћни клубови ће бити затворени. Мере су орочене на 14 дана и пратиће се њихов допринос смањењу преношења вируса и пратићемно ситуацију- истакао је Кон.

Он је рекао да струка није разматрала оштрије мере, уколико ове не би дале резултате.

– Ако мере не дају резултате, ми нисмо разматрали такву могућност да би могле да се предузму оштрије мере. Уколико се ове мере предузму готово је теоретска могућност да дође и даље до повећања, односно шансе су веома мале. Ако сви носе маске, 99 одсто се смањује пренос вируса и то је довољна мера да знатно олакша ову ситуацију и да изађемо из неповољне ситуације – објашњава Кон.

Он каже да није било очекивано да ће се вирус овако ширити и током летњих месеци.

– После оне утакмице могло је да се сумња али тешко да се предвиди, јер је наступало топлије време и однос према мерама се заснивао на томе да ће преко лета интензитет вируса да ослаби. Међутим, вирус није ослабио већ нам је показао да има висок потенцијал преношења, што је било неочекивано – каже Кон.

Подсетимо, данас да ће на територији Београда бити проглашена ванредна ситуација, најавили су градоначелник Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић, а прецизиране су и мере које ће Београђани наредне две недеље морати да поштују.

Извор: Курир.рс