Србија

ЕПИДЕМИОЛОЗИ ОТКРИЛИ ОНО ШТО ЦЕЛУ СРБИЈУ ЗАНИМА: Ево колико дуго ћемо носити маске, и када стиже вакцина!

Фото: Јутјуб

Сви подаци на целој територији говоре да имамо мање оболелих, да епидемија има благи пад, али довољна је једна свадба, неко веће окупљање, прослава са великим бројем људи, па да нам поремети све бројке, да све поквари, каже за „Блиц“ епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић наглашава да је јасно да постоји велики број извора инфекције и да самим тим имамо већи број тежих случајева, чак и међу младим и здравим људима. Напомиње да нема сумње да ћемо још дуго носити маске и држати се превентивних мера, јер чак и да сведемо број заражених на минимум, искуство показује да је једна грешка довољна за ново жариште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прогноза: Иде набоље, али…

– Тренутна оцена епидемиолошке ситуације је неповољна, али је под контролом. То значи да имамо у целини гледано на нивоу Србије заравњену криву, стабилизацију са благим падом. Врло је јасно како се одвија ова епидемија, како се одужила, како је заморила и становништво и здравствени систем, тако да ми не можемо да очекујемо да ћемо скоро скинути маске – каже Тиодоровић.

Он је увек давао прецизне прогнозе када је ток епидемије у питању, а овога пута, како каже, све зависи од нас.

Сви подаци на целој територији говоре да имамо мање оболелих који се јављају на први преглед, они су нам оријентација како се креће епидемиолошка ситуација. Гледајући тај тренд, он има благи пад, у великим градовима имамо пад и осцилације који се крећу из дана у дан. Очекујем да ћемо у току следеће недеље имати једно смиривање, и може се рећи да ће у наредних 15 дана, под условом да се поштују све мере, под пуном дисциплином, доћи до смиривања. Стиче се утисак да су се у ових десетак дана спроводиле мере код већине становништва, али је довољно да буде свадба, окупљање, прослава или било какав већи скуп и да нам то све опет поремети бројке – каже професор Тиодоровић.

До 15. августа, каже, можемо очекивати смиривање и ако се испуни однос дисциплине, солидарности, самосвести, можда ћемо до краја августа имати мирнију ситуацију.

Мере: Носићемо дуго маске

Тиодоровић упозорава да цела Европа пооштрава мере и нада се да неће бити потребно да Србија крене тим путем.

– Мере зависе од оцене и процене епидемиолошке ситуације, видите да низ земаља у Европи у свету појачава мере и уводи ригорозније. Не мора то бити тешка рестрикција, полицијски час или ванредно стање, али појачавају, чак уводе казне за оне који не носе маске када улазе у затворен простор – каже Тиодоровић.

Он је свестан да су људи уморни од епидемије, али, како каже, сви треба да се припреме на то да ћемо маске носити још веома дуго.

– Јасно је да ми не можемо да очекујемо да ћемо скоро моћи да скинемо маске. Мораћемо да носимо маске док не будемо сигурни да је вирус нестао. Чак и на овој огромној врућини… И та прича да ли висока температура утиче на вирус, па утиче свакако, то је научно доказано. Али не утиче ако човек удахне, преузме вирус од друге особе са којом је у контакту. Зато кажемо, маске, дистанца, без окупљања, грљења, љубљења… Изађите ви у природу, изађите на сунце, то је добро због витамина Д који је важан у борби против вируса, али будите опрезни и свесни.

Он открива да је у градовима на југу и истоку Србије посебно опасна ситуација.

– Био сам у Врању, Зајечару, у Топлици. Имам у плану да обиђем и Бујановац, њима је потребна помоћ. Чујем да се у том крају понашају људи лежерније, да излазе, да се друже. Морамо видети шта се тамо дешава јер није довољно само изрећи мере, већ их и спроводити.

Вакцина: Мораће да прође све контроле

Проф. Тиодоровић каже да су најаве да ће вакцина бити готова на јесен сјајне, али да треба бити опрезан и добро проценити на коју вакцину ће људи најбоље реаговати.

Треба бити свестан да је вакцина важна и да представља велики спас, да би се пресекла епидемија, да би се смирила ситуација, али на то можемо да рачунамо када она буде сасвим сигурна и када контрола буде урађена. Оно што је Ентони Фаучи изјавио, да ће они имати вакцину у новембру, или већ у октобру, то је добра вест. Све је то лепо чути, али треба сачекати дефинитивну регистрацију, и нормално одлучити се за ону која нема поствакционалних реакција или су сведене на минимум. Нису сви људи исти, нису сви организми исти, има оних који су осетљивији. Желим да напоменем да нам је много важно да већ од 1. октобра кренемо с вакцинацијом против сезонског грипа, а исто је тако важно да нам се не сударе корона и грип.

Епидемиолог проф. др Предраг Кон:

Корона није сезонски вирус, увек ће бити ту
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је у тренутном току епидемије у Србији знатно повољнија ситуација у односу на претходни период јер је дошло до максимума броја заражених и до заравњења, као и да ти бројеви полако почињу да се спуштају.

Према његовим речима, сада је јасно да корона није сезонски вирус и да ће непрекидно бити ту.

У овом тренутку када се спуштамо треба знати да у тренутку када се будемо спустили, то није знак да је престала епидемија. Сада је јасно да нема сезонског облика, већ да је вирус константно присутан и константно може да се преноси, и да то искључиво зависи од нашег понашања – казао је Кон за РТС.

Он је рекао и да је други талас епидемије донео нова сазнања о вирусу и његовом понашању у томе да до сада труднице нису биле дефинисане као посебно ризичне, али да у овом тренутку постоји концентрација таквих случајева, и да је у Србији пет трудница са озбиљним стањем.

Извор: Блиц.рс