Србија

ЕВО КАКО МОЖЕТЕ КУПИТИ ДРЖАВНИ АУТОМОБИЛ ЗА МАЛИ НОВАЦ! Најнижа почетна цена је 46.000 динара

ФОТО: Pixabay.com

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је био изненађен изјавом премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија да је у Бриселу почело писање завршног споразума, наводећи да Београд не зна ништа о томе.

„Био сам изненађен том изјавом, што нико није демантовао из Брисела, демантовали су само писање наших новина, које су само могле да пренесу изјаву Авдулаха Хотија“, рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми ништа о томе не знамо, знамо да желимо да преговарамо о темама које су на столу, желимо да се разговара о испуњавању онога што је потписано у априлу 2013, то је Заједница српских општина, уопште нас не интересује шта је у складу, а шта није са косовским уставом“, рекао је Вучић.

„Одмах да кажем, не занима нас шта је у складу са косовским уставом, пошто онда не треба ни да разговарамо, ако све мора да буде укслађено са косовским уставом, онда би могли да примењују само та права, али онда немојте да разговарате са нама о било чему другом“, рекао је Вучић.

Каже да је Београд у доброј вери присутан у Бриселу и да жели озбиљне, конкретне разговоре.

„Али, ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање којем ће сваког боговетног дана да понављају како само треба да признамо независно Косово, а добићемо ништа, онда мислим да је то врло погрешан пут и да нас нигде неће одвести“, рекао је Вучић.

Он је казао да, што се тиче КиМ, предстоје тешки дани, да је Србија спремна за компромис, али да јој не пада на памет да прихвати било шта што није компромис.

Брине ме оно што би у неком свеобухватном споразуму могло да пише

Водимо сувише тешке преговоре да бисмо добијали „готове папире“, поручио је Вучић, мада, додао је, не делује логично да је Авдулах Хоти баш све измислио када је рекао да Брисел пише текст коначног споразума.

Њега, ипак, како истиче на прес конференцији, више брине оно што би у неком свеобухватном споразуму могло да пише.

Председник верује да ће тек после дугог, тешког и напорног преговарања моћи да се дође до компромисног решења за косовско питање и истакао да би желео да ти преговори буду озбиљни и одговорни, као и да ЕУ разуме и потребе и захтеве Србије, а не само држава чланица.

Упитан да ли мисли да нека варијанта коначног споразума Београда и Приштине већ постоји, шта би могло да пише у њему и да ли је сагласан са појединим оценама да је аутор тог споразума Немачка, Вучић је рекао да о косовском питању морају да се воде тешки и озбиљни преговори, а не да се добијају „готови папири“.

Поновио је да га је изненадила изјава премијера косовских привремених институција Авдулаха Хотија да се пише завршни споразум између Београда и Приштине, али и додао:

„Колико год да им не верујем, не делује логично да је баш све сасвим измислио“.

Међутим, како је рекао, више од тога да ли имају нешто и шта каже Хоти, брине га то што му се чини да би у предлогу будућег споразума могло да пише.

„Зато бих волео да се преговара озбиљно и одговорно и да ЕУ разуме потребе и захтеве Србије, а не само потребе и захтеве држава чланица и да надам се да ће ЕУ тако поступати“, рекао је Вучић.

Каже да има пуно поверење у преговарачки тим ЕУ да ће бити независни, објективни и професионални и да је сигуран да тек после дугог и тешког процеса напорног преговарања може да се дође до компромисног решења.

Истиче да компромис није узети Србима све, а Албанцима дати све.

Наша политика мир и стабилност, зато смо у дијалогу са Приштином

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је Вучић.

„Зато је наша делегација коју предводи Марко Ђурић апсолутно припремљена за разговор о свим економским питањима, интерно расељеним и несталим особама“, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је истакао да ће Београд бити спреман да предузме кораке на отварању наших архива, али ће тражити да и тзв. ОВК сама отвори своје архиве, јер је важно да породице несталих добију задовољење и правду.

Важно је и да се врате расељени, истакао је Вучић и указао да је повратак интерно расељених са КиМ најнижи на свету, свега 1,9 одсто.

Додао је да је Београд по питању економије апсолутно заинтересован за разговор, како би се нашао начин за потпуно слободан проток роба услуга, капитала и људи.

„То је нешто што чини напретка у 21. веку и верујем да уз њихову вољу и европских представника“, рекао је Вучић.

Србија ће бити мета оштрих критика,напада,али радимо темељно

Били смо и бићемо суочени са бројним притисцима и то није новост, јер је Србија на раскршћу путева, не само географски, већ на месту на којем се сударају различити политички интереси великих сила, али и земаља из региона, указао је Вучић.

Нису сви увек радосни ако је Србија успешна, подвукао је Вучић и додао да ће управо зато бројни притисци бити усмерени ка Србији.

„Србија ће бити мета оштрих критика и напада, јер је важно водити ту врсту борбе против наше земље. Али, важно је да грађани знају да ми радимо у складу са плановима, озбиљно и темељно и да ћемо да чувамо мир и тако што ћемо бити све јачи и снажнији економски, што ће нам омогућити јачање и у сваком другом смислу“, рекао је Вучић.

Када сте јачи, и политички и војно, свако ко размишља о евентуалној претњи војном агресијом на Србију, добро ће размислити пре него што нешто предузме, нагласио је председник.

Додао је да је задовољан предузетим мерама, економским напретком, растом индустријске производње, иако, каже, никада не може да буде срећан будући да се суочавамо са тешком кризом изазваном заражном инфекцијом.

„Али, боримо се, предаја није опција. Победићемо и уверен сам да ће сви бројеви, од понедељка бити бољи, и то не само они видљиви на први поглед, већ и они које добијамо од лекара, о броју пацијената који отпуштају и примају у болнице… Није време за опуштање, морамо да поштујемо мере и, ако тако буде, знаћемо да је талас прошао“, рекао је Вучић.

Закључци Атлантског савета – основ за политике у региону

Закључи јучерашњег видео самита Атлантског савеза, који су на изузетно добар начин сачињени, представљају основ будуће политике у целом региону, истакао је Вучић.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да ти закључци свих земаља региона, плус Косова са звездицом, садрже три кључне тачке.

„Једна је имплементација четири слободе ЕУ – слобода протока робе, људи, услуга и капитала. Ту се на посебан начин говори да чекањем камиона на граничним прелазима и административној лињи губимо 26 милиона сати, што је укупно седам одсто оперативних трошкова“, објаснио је он.

Вучић је рекао да би се укидањем тих препрека уштеделе милијарде, а према проценама Светске банке, регион би тиме уштедео три милијарде евра.

Он је подсетио да пола тог новца одлази на Србију, јер она чини 46 одсто БДП-а целог региона, највећи је извозник и унутар региона и ка ЕУ, а и по директним страним инвестицијама удео Србије у региону је 60 одсто.

Друга тачка, како је казао, су пројекти који су спремни да се спроведу одмах, наводећи да је Србија доставила 10 пројеката, на којима ради са ЕУ.

Зато, додаје, значајна је инвестициона конференција, под покровитељством ЕУ, која се очекује за септембар или октобар.

Трећа тачка, према његовим речима, тиче се праћења имплементације свих договора и пројеката, где смо, додаје, заостајали.

„Трудили смо се до сада да размишљамо само о ЕУ, потцењујући свој регион, гледајући да из њега побегнемо. Србија неће да из тог региона, јер сматра да њему припада, као и европском друштву народа. Желимо да градимо најбоље могуће односе у региону и обезбедимо највећу могућу корист за све наше народе, али посебно нас“, нагласио је он.

Не подржавам одлазак српских представника у Книн

Вучић је рекао да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави „Олује“ у Книну, али да ће се трудити да их разуме ако такву одлуку донесу.

„То за нас није трауматично искуство, већ тежак злочин етничког чишћења“, рекао је Вучић и додао да се Србија залаже за боље односе са Хрватском, али да они не смеју да буду понижавање Срба и српског народа.

„Не знам какву одлуку ће донети, али наше је да кажемо да не можемо тај гест да подржимо“, рекао је Вучић поводом позива српским представницима од стране хрватских званичника.

„Трудићу се да их разумем и наставићемо да радимо са њима и на помирењу са Хрватима и Хрватском, али то може само уз поштовање свих жртава“, поручио је.

Вучић је напоменуо да смо и Црногорцима и другима замерали што су то раније чинили, али је истакао и да ако Срби и донесу такву одлуку да учествују неће их називати издајницима.

Каже да је разговарао и са Милорадом Пуповцем, и подсећа да су Срби из окружења постигли договор да никад не иду једни против других.

„Можемо да се разликујемо, али да будемо заједно и будемо јединствени и чувамо заједништво нашег народа, ма где живи“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се може ставити цвет где су била страдања и Хрвата или српских цивила у Олуји, али да је ово нешто другачије и да би дало би неку врсту легалитета таквом етничком чишћењу.

Додао је да они ипак живе тамо и да ће имати подршку Србије.

Фото: Pixabay.com

Извор: Танјуг