Свет

ГЕЈТС ОТКРИО: Тестови на корону су потпуни промашај, ево зашто!

ДУГО чекање на резултате већину тестирања на корона вирус у Сједињеним Држава чини се потпуно бесмисленим и промашеним, изјавио је Бил Гејтс за ЦНБЦ.

Већина тестирања на корона вирус у САД је потпуно бесмислена, јер људи морају дуго да чекају на резултате, истакао је амерички милијардер и филантроп. На већину резултата чека се дуже од 48 сати, а такво тестирање је потпуно промашено, сматра Гејтс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички председник истакао је повећање обима тестирање на корона вирус у САД, на чему би, како Трамп напомиње, овој земљи могао читав свет да позавиди. Међутим, време које је потвребно да прође до тренутка добијања резултата исувише је дуго да би било од помоћи у заустављању ширења вируса, наводи ЦНБЦ.

Лабораторије широм земље заостају у издавању резултата тестова на корона вирус због пораста броја оболелих. Многи пацијенти на резултате чекају неколико дана до једне седмице, саопштено је из две највеће лабораторијске дијагностичке компаније у земљи.

Просечно време чекања на резултате тестова је преко два дана за пацијенте највећег приоритета, речено је из компаније (Quest Diagnostics), док код свих осталих прелази седам дана.

Бил Гејтс истиче да тестови на чије се резултате чека више од три дана, понекад и до седам, не би требало да коштају ни долар.

„То је сулудо“, рекао је он.

Оснивач Мајкрософта истиче да је потребно направити приоритете и да би припадници сиромашних слојева друштва који су под највећим ризиком резултате требало да добијају у року од 24 сата.

Неадекватно тестирање на корона вирус осујетило је напоре да се спречи ширење заразе у земљи још од када је потврђен први случај у јануару. Обим тестирања је у међувремену проширен на преко 738.585 тестова у дану, колико је износио у јулу према анализи коју је спровео ЦНБЦ, знатно више него у априлу, када је тај број износио преко 174.000. Ипак, проблем чекања на резултате и даље спречава да тестирање оствари свој пун ефекат.

Надлежне институције упорно бране тестирање у земљи. Из министарства здравља наводе да је просечно време чекања на резултате нешто преко четири дана за ПЦР тестове, као и да постоје брзи тестови који могу да дају резултате у свега неколико минута, али који нису толико поуздани

У САД је од почетка пандемије корона вирусом заражено близу 4,5 милиона људи, док је од последица КОВИД-19 преминуло преко 150.000 оболеллих.

Извор: Тањуг