Србија

ГРАЂАНИ ОЧАЈНИ: У овом граду у Србији проглашена је ванредна ситуација због короне

Око 30.000 становника Ивањице већ 11 дана нема воду! Људи константно саобраћају са канистерима и балонима за воду, дани су све врелији, ниво хигијене опада, а расте и пораст оболелих од корона вируса. У општини је данас уведена и ванредна ситуација због корона вируса!

– Шта да вам кажем, а да не заплачем. Толико дана без воде, а не знамо ни када ћемо је добити. Родитеље сам морала да пошаљем у Београд јер су стари и не могу на овај начин да брину о себи. Из Градског штаба нас констатно уверавају да нису могли да спрече урушавање водовода – прича Драгана Зечевић из Ивањице за “Блиц”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Славине су суве због квара изазваног поплавама и због поплављеног подручја није могуће прићи главном водозахвату како би се регулисао довод воде на постројењу за прераду воде. Зато су град стигле цистерне.

– Напунимо балоне водом ујутру и увече. Није нимало свеједно, али таква је ситуација. Воду за пиће углавном купујемо. Отприлике, једна особа дневно, за све потребе, потроши близу 80 литара воде. Па, ви видите колико нам треба у току дана – објашњавају становници Ивањице.

Како смо сазнали, из ЈКП “Ивањица” које управља водоводом, саопштили су да установљено да је набујала вода покидала главну цев, и да се ради на отклањању квара.

Очекује се и да из Београда стигну делови који су неопходни да би радници ЈКП „Ивањица“ преспојили цев.

Како је најављено, Ивањичани ће наводно чесме поново моћи да користе тек од сутра, а до тада се наставља снабдевање из цистерни постављених по граду.

И јединице Војске Србије су ангажоване на радовима на водозахвату Рзиње у Ивањици, неопходне за успостављање нормалног водоснабдевања становништва.

До нормализовања снабдевања водом, ауто-цистерне Војске Србије са пијаћом водом биће распоређене на територији општини. Војске је наставила и радове и на обнови оштећених путева у ивањичком селу Вучак.

Ванредна ситација од данас због короне

Поред забрањивајућег проблема са водом, корона вирус вратио се у Ивањицу.

Заражене су две особе, а преко двадесет људи је у кућној изолацији.

На препоруку Штаба за ванредне ситуације у Ивањици, председник општине донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације за целу територију општине Ивањица.

Ковид амбуланта у Дому здравља од четвртка ће радити 24 часа.

Мере које од данас важе у овом граду су:

забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите,

у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите,

у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра,

забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација,
ограничење радног времена угоститељских објеката од 7 до 20 часова,

прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова,

пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања,
у основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица),

у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила,
забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара,

спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда,

спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице),

честа дезинфекција свих јавних објеката,

дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама (препорука),
што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Извор: Блиц