loading...
Свет Србија

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ И ДАЉЕ НЕ МОГУ У НЕМАЧКУ! Ево шта наши држављани могу да очекују!

Савет ЕУ усвојио је препоруку да се од данас укину рестрикције на путовања у ЕУ за грађане 15 земља широм света, међу којима је и Србија, али и упозорио да је примена ове препоруке искључиво у надлежности држава чланица.

У Савету ЕУ наглашавају да препорука нема законски карактер, а да су земље чланице “одговорне за примену садржаја препоруке”, што практично значи да грађанима 15 земља које су се налаже на листи није аутоматски и под истим условима дозвољен улазак у све земље чланице ЕУ. Влада Немачке још није одлучила да ли ће следити ове препоруке, наводи Амбасада на Фејсбук страници.

“Према томе, за држављане Србије и надаље важе ограничења за улазак у Немачку. О свим изменама ћемо вас благовремено обавестити на нашем сајту, www.belgrad.diplo.de или овде преко Фејсбука”, наводи Амбасада.

Српски држављани који поседују “Д-визу” и први пут желе да уђу у Немачку, то још не могу да учине.

Изузеци важе за супружнике немачких/ЕУ држављана приликом заједничког уласка у Немачку, родитеље малолетне деце која поседују немачко држављанство приликом заједничког уласка у Немачку и за медицинско особље. Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Немачке улазак у Немачку ће бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка, наведено је на сајту Немачке амбасаде у Београду.

Ни Француска још није одлучила да грађанима Србије дозволи улазак у земљу. Пре него што се запутите у неку од земља чланица Европске уније, обавезно проверите у амбасадама да ли је препорука Уније усвојена и на националном нивоу, односно да ли је грађанима Србије улазак дозвољен.

Извор: Курир.рс/Тањуг/РТС

loading...