Свет Србија

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ И ДАЉЕ НЕ МОГУ У НЕМАЧКУ! Ево шта наши држављани могу да очекују!

Савет ЕУ усвојио је препоруку да се од данас укину рестрикције на путовања у ЕУ за грађане 15 земља широм света, међу којима је и Србија, али и упозорио да је примена ове препоруке искључиво у надлежности држава чланица.

У Савету ЕУ наглашавају да препорука нема законски карактер, а да су земље чланице „одговорне за примену садржаја препоруке“, што практично значи да грађанима 15 земља које су се налаже на листи није аутоматски и под истим условима дозвољен улазак у све земље чланице ЕУ. Влада Немачке још није одлучила да ли ће следити ове препоруке, наводи Амбасада на Фејсбук страници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према томе, за држављане Србије и надаље важе ограничења за улазак у Немачку. О свим изменама ћемо вас благовремено обавестити на нашем сајту, www.belgrad.diplo.de или овде преко Фејсбука“, наводи Амбасада.

Српски држављани који поседују „Д-визу“ и први пут желе да уђу у Немачку, то још не могу да учине.

Изузеци важе за супружнике немачких/ЕУ држављана приликом заједничког уласка у Немачку, родитеље малолетне деце која поседују немачко држављанство приликом заједничког уласка у Немачку и за медицинско особље. Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Немачке улазак у Немачку ће бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка, наведено је на сајту Немачке амбасаде у Београду.

Ни Француска још није одлучила да грађанима Србије дозволи улазак у земљу. Пре него што се запутите у неку од земља чланица Европске уније, обавезно проверите у амбасадама да ли је препорука Уније усвојена и на националном нивоу, односно да ли је грађанима Србије улазак дозвољен.

Извор: Курир.рс/Тањуг/РТС