Регион

ГРЦИ НЕЋЕ ПОДИЋИ РАМПЕ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ? Ево шта најављују грчке власти,ово вам се неће свидети!

Забрана уласка за држављане Србије трајаће најмање до 15. августа, а вероватно и до септембра, најављују грчке власти

Све је извесније да се српски туристи овог лета неће одмарати у Грчкој! И док се већина у Србији нада да би Грци 1. августа, за када је најављена ревизија одлуке, ипак могли да отворе границе, из Атине не стижу охрабрујуће вести. Забрана уласка за држављане Србије трајаће најмање до 15. августа, а вероватно и до септембра, најављују грчке власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затворене границе

Подсетимо, Грчка је за наше туристе затворила границе 6. јула због повећања броја заражених коронавирусом, затим је 15. јула та одлука продужена због лоше епидемиолошке ситуације у Србији. Нова одлука око отварања граница најављена је за 1. август, али ни Ивица Дачић, министар спољних послова, не верује да ће одлука бити промењена наредних дана.

– За сада су мале шансе да нам Грци овог лета отворе границе. Заиста се тешко може очекивати да ће наши људи моћи да путују у Грчку од 1. августа. Бугари најављују да би могли да отворе границе уз негативан ПЦР тест, али немамо никакво званично обавештење и нису рекли од када би то било. Све зависи од епидемиолошке ситуације – навео је Дачић за Информер.

И директор Асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић каже да нема никаквих најава да ће границе бити отворене за наше туристе 1. августа, а питање је и када ће их уопште отворити.

– Сумњам да ће Грци и Бугари подићи рампу за путнике из наше земље. Верујем да бисмо знали да постоји нека одлука. Грци су сад додатно пооштрили критеријуме за улазак у земљу, па за туристе из Румуније и Бугарске траже обавезан негативан ПЦР тест. Постоје неке информације да би нека нова одлука могла да уследи 4. августа, али не знамо под којим условима. Уколико би отворили границе, путовања би могла да се реализују већ наредног дана. Пре тога тешко. Грци још више пооштравају мере и не верујем да ће, чак и ако нас у неком тренутку пусте, дозволити улазак без негативног ПЦР теста до краја сезоне – наглашава директор Асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић.

Пропали аранжмани

Сеничић додаје да све зависи од епидемиолошке ситуације у Србији, али да за сада нема назнака да ће бити боље, и да расте број заражених не само код нас него и у Европи.

– Нису добре назнаке да ће се нешто променити, сви имају проблем са растом броја заражених коронавирусом. Ми дефинитивно нећемо успети да реализујемо већину аранжмана, агенције немају ни пет одсто промета. Мислим да ни до краја месеца не можемо да се надамо већем реализовању аранжмана – објашњава Сеничић.

На летовање у Египат Турску, БиХ и Албанију

Турска је своје границе за стране туристе отворила, а први чартер-летови кренули су почетком јула. У Египту вам није потребан тест, а режим уласка је исти као и раније. Постоји могућност да се „туристичке визе“ издају при доласку на аеродроме у Хургади, Маср Аламу и Шарм ел Шеику. Наши држављани доласком у туристичке дестинације у регији Црвеног мора попуњавају посебни образац и мери им се телесна температура. Особе са симптомима се упућују у карантин. Држављани Србије могу безусловно да путују и у БиХ. Савет министара БиХ одлучио је да отвори границе за све суседне земље – Србију, Хрватску и Црну Гору. И границе Албаније су још отворене, без икаквог ограничења.

Извор: Информер.рс