Србија

ГРЧКА ПЛАНИРА УВОЂЕЊЕ НОВИХ ДРАСТИЧНИХ МЕРА ЗА СРБЕ! Ево шта треба да знате!

Због великог повећања броја заражених од корона вируса, од којих више од половине чине туристи пристигли последњих недеља, Грчка је одлучила да пооштри рестриктивне мере, иако ће то да утиче на приходе од туризма.

Како је обелодањено пре два дана, од уторка 14. јула, на друмском граничном прелазу Кулата – Промахонас, којим су пристизали туристи из Бугарске, Румуније, Србије, али и других земаља, за улазак у Грчку биће обавезан негативан тест на корона вирус не старији од 72 сата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, осим негативног теста и даље остаје обавеза да се попуни формулар са подацима о месту боравка путника током посете Грчкој, а ти формулари морају бити попуњени 24 часа пре доласка, а не 48 сати као што је то до сада био случај.

Међутим, ова одлука не значи да ће српски туристи који испуне ове услове од 14. јула моћи да уђу у Грчку. Наиме, и даље је на снази забрана уласка грађанима Србије која важи до 15. јула. Грчки епидемиолози ће ових дана извршити скенирање стања у нашој земљи и грчкој влади предложити или продужетак забране или укидање ограничења везаних за српске туристе.

Иако за сада нема званичних информација о томе, извесније је да ће забрана бити продужена барем до 1. августа. Један од разлога су бројке о новозараженим и преминулим последњих дана у нашој земљи, а други чињеница да је управо највећи број откривених корона позитивних у Грчкој било међу нашим путницима.

Такође, многе државе се приликом одлучивања о отварању граница, руководе и бројем заражених које имају земље из којих долазе туристи. Неки тако траже да то буде испод 15, 20 или 25 тренутно заражених на 100.000 становника.

Према последњим подацима Србија има 3.911 активних случајева или 55,8 оболелих од корона вируса на 100.000 становника. Иако смо пре само неколико недеља могли да се похвалимо да је овај број био једноцифрен.

Према писању појединих грчких медија, уколико наредних недеља дође до повећања броја увезених случајева корона вируса, Грци су, наводно, спремни чак и да потпуно затворе за туристе гранични прелаз Кулата – Промахонас, односно једини друмски улаз за српске туристе!

Уколико би пак Грци повукли забрану, те дозволили грађанима Србије да после 15. јула улазе у Грчку, наши туристи би се суочили са новим проблемом. Наиме, на тестирање на лични захтев се у Београду и другим градовима чека и по недељу дана, а резултати неретко добијају после два-три дана када су практично неупотребљиви јер Грци траже налазе не старије од 72 сата.

Извор: Курир.рс/Блиц