Србија

ХАОС У ВРАЊУ: Мајка оптужила лекаре да су ДЕТЕ са КРВАВОМ ПЕЛЕНОМ вратили КУЋИ

Мој Василије је сада на Интензивној нези у Београду. Молим се и размишљам да ли би све било другачије да су лекари у Врању урадили све како треба и примили на време дете у болницу, а не да нас шетају три дана од ковид-амбуланте до одељења.

Овако говори Данијела Благојевић из Врања, мајка четворо деце, чије се једногодишње дете након збрињавања у Нишу сада лечи од бубрежне инсуфицијенције у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Здравственом центру тврде да је дете примљено на Дечје одељење одмах када су се родитељи јавили, те да је комисија за унутрашњи надзор утврдила да није било пропуста, пишу „Новости“.

– Били смо очајни, речено нам је да је забрањено да децу са температуром шаљу на Дечје одељење. Лично сам питала управника болнице ко је забранио да се деца са температуром, а да при том нису ковид, примају у болницу, ко је забранио да се у лабораторији вади крв деци и да уместо тога треба да се воде у ковид-амбуланту. Он ми је одговорио да не стоји иза те одлуке. Изгубили смо три драгоцена дана – започиње причу Данијела кроз сузе.

Морала да „ургира“ докторка

У породици Благојевић кажу да док ишчекују да детету прораде бубрези, не могу а да не размишљају да ли би све било другачије да их нису враћали из ковид-амбуланте и да су дете одмах збринули, или послали за Ниш.

– Дете је из ковид-амбуланте са крвавом пеленом враћено кући, нико није хтео да извади крв за анализу, па смо то урадили приватно. Да би примили дете на Дечје одељење морала је да „ургира“ докторка са овог одељења, која нас је примила у својој кући како би погледала резултате из приватне лабораторије. Пред нама је телефонирала и рекла колегама на одељењу да морају да приме дете, како не би одговарали, јер је дете у веома лошем стању – прича мајка.

Када су стигли на Дечје одељење, опет су им, упркос лошем стању детета, тражили ковид-тест.

– Узели смо упут за болничку лабораторију, али нам је сестра рекла да не могу ту да раде тест и послала нас у ковид-амбуланту. Када смо се вратили на Дечје и рекли да неће да ураде тест и захтевали да нам напишу упут за Ниш, јер ћемо тамо брже стићи него што ће они збринути дете, тек је онда доктор рекао сестрама да одведу дете на спрат – завршава Данијела.

Комисија утврдила да није било пропуста у лечењу детета

Др Никола Поповић, управник болнице, који је и педијатар на Дечјем одељењу, каже да је формирана комисија за унутрашњи стручни надзор, сачињена од троје педијатара, која је утврдила да на Дечјем одељењу није било пропуста у лечењу детета.

– Људи су се први и једини пут јавили на Дечје одељење 17. јула у подне, већ у 14 сати је дете транспортовано у Ниш, то су лако проверљиве чињенице. Није тачно да се деца са температуром не примају на Дечје одељење, лично сам у смени прегледао у амбуланти дете са температуром, а на одељењу је већ лежало четворо малишана који су такође имали температуру. Па ми смо пре свега лекари који раде са најмлађима и одговорно тврдим да никада дете није враћено са Дечјег одељења, а да му није пружена помоћ – каже Поповић за „Новости“.

Василије рођен на наплатној рампи

Данијела се породила 28. јуна 2019. године на необичан начин, у транспорту у близини наплатне рампе код Ниша. Она се јавила у породилиште са боловима, а лекари су проценили, пошто је била између 28. и 29. недеље трудноће, да може доћи до превременог порођаја и упутили је за Ниш. Уз помоћ бабице, Данијела је на свет донела виталног дечака тешког килограм и 700 грама, кога су назвали Василије.

Нема забрана

Менаџмент Здравственог центра потврдио је за „Новости“ да не постоји никаква одлука о забрани да се деца шаљу из амбуланте или не примају на Дечје одељење. Не постоји ни усмена ни писмена одлука за тако нешто.

„Бојимо се да неко злоупотребљава ову жену из ко зна којих разлога“, кажу из менаџмента.

Извор: Блиц