Србија

ХИТНО! Предраг Кон: Постоји могућност увођења ванредног стања, немамо другог начина за…

Фото: јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да постоји могућност увођења ванредних мера, уколико се настави тенденција раста броја заражених и изразио наду да до тога неће доћи.

„Ми немамо баш много излаза у даљем повећању активности, немамо другог начина него да се затворимо, да ли ће то бити ванредно стање или ванрдне мере, то је већ питање. Ја се надам да неће бити потребе за тим, мада и даље имамо повећање“, рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, стање ће бити посебно епидемиолошки лоше уколико дође до ситуације један оболели на 1000 становника и оценио да је ситуација у Београду гора него што је била у априлу.

„Имали смо та славља и прославе и та места супер преношења вируса, тада је свеједно које је годишње доба, ту се стварају суперпреносиоци. Морамо да схватимо да нам је вирус врло озбиљан непријатељ“, рекао је Кон за ТВ Прва.

Подсетио је да се цела стратегија ослањала на то да ће вирус ослабити током лета и да ће се спорије ширити.

„Ушли смо у ситуацију када ношење маски у затвореном простору обезбеђује да нема преношења вируса, ту спадају тржни центри, градски превоз… ви не можете ту увек да контролишете социјалну дистанцу“, навео је Кон.

Он је рекао да чекање теста од четири до пет дана отежава праћење ситуације.

Додао је да преношење вируса зависи и од тога колико је контакт био близак, као и да не мора нужно да се заразите уколико сте били у контакту са зараженом особом.

Како је рекао, важно је да се поштује мера да је једна особа на четири квадратна метра, што се односи и на полагање испита на фалултетима.

Истакао је да вритићи морају да раде, иако би епидемиолози све затворили. Како каже, срећа је што мала деца имају углавном благе симптоме уколико дође до заразе.

На питање о одласку на базене рекао је да су то ризична места.

„Базени су место високог ризика, ту је питање органичености коришћења, сваки базен има органичење колико људи може да прими“, рекао је Кон.

Он је оценио да ће свакако бити изазовно и непредвидиво када поново дође сезона грипа.

Извор: Тањуг