Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Склоните се са улице, стиже невреме праћено градом

Поводом јаких пљускова који нас очекују упозорење је истакао и РХМЗ.- У току поподнева на подручју западне и јужне Србије локална појава пљускова са грмљавином и градом.

У другом делу ноћи и сутра ујутро интензивирање грмљавинских процеса очекује се у Војводини, а током дана поново и у осталим крајевима уз појаву града и количину падавина већу од 20 милиметара за кратак временски период – наводи РХМЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђорђе Ђурић објаснио је и какво нас време очекује сутра и прекосутра, као и када нам стиже право лето. Током викенда центар циклона премештаће се преко севера Србије. У суботу током дана облачни систем са кишом, пљусковима и грмљавином захватиће и остатак Србије, па се послеподне и увече обилније падавине очекују јужније од Саве и Дунава. Биће услова и за грмљавинске непогоде, град и олујни ветар.

Максимална температура у суботу од 24 степена, на северу до 32 степена на југоистоку Србије, а у Београду након јутарњих 20, током дана 28 степена. У недељу ујутро облачније, понегде са сумаглицом и слабом кишом. Током дана доста сунчаних, али и облачних интервала. На западу и југозападу послеподне понегде пљускови са грмљавином. Максимална температура од 25 до 30 степени.

Иначе, због положаја центра циклона изнад Србије, ветар ће током викенда бити веома слаб, па се услед формирања снажних кумулонинбуса, управо због слабих висинских струјање очекује веома споро премештање тих снажних грмљавинских облака, па се на појединим локацијама у веома кратком временском интервалу очекују веома обилне падавине.

Понегде се очекују локалне поплаве, али не због изливања речних токова, већ због немогућности да одводни системи прихвате већу количину падавина у кратком временскм интервалу. У понедељак сунчано и топло, повремено уз умерену облачност, а максимална температура у већини предела око 30 степени. Од уторка сунчано и тропски топло, а у чевртак максимална температура од 32 до 36 степени. У петак и суботу мало свежије, температура у паду за 5 до 7 степени. Потом нас очекује нови тропски талас.

Извор: Курир.рс/Новости