Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ САОПШТИО: У току је борба за опстанак, а ако ово прокоцкамо ево шта нас чека…

Фото: Јутјуб

„НАЛАЗИМО се у озбиљном епидемијском таласу, а ситуација је подједнако озбиљна, ако не и озбиљнија него што је била када смо се иницијално суочили са епидемијом.“

Признајем да баш нико није очекивао овакво разбуктавање епидемије коронавируса, изјавио је за ТВ Пинк имунолог Срђа Јанковић коментаришући скок броја новооболелих и преминулих од Ковида-19 у Србији.

– Вирус је очигледно јако способан да преживи, и то смо знали, али смо рачунали да ће бити незнатно ослабљен, те да ће бити лакше да се епидемија сузбије ако спроводимо све превентивне мере, међутим, то није направило знатну разлику. Ако је вирус у оптицају, и уз довољно контаката, постоји потенцијал да се убрзано шири и управо то се и догодило – наводи Јанковић.

ЕФЕКАТ СКУПОВА ВИДЕЋЕМО ЗА НЕКОЛИКО ДАНА

Говорећи о протестима као потенцијалној епидемиолошкој бомби, имунолог каже да сва окупљања без маске и физичке дистанце представљају потенцијални ризик.

– То је сасвим јасно и свако окупљање сличног типа је ризично. Ефекат скупова видећемо за неколико дана на епидемиолошкој криви – каже др Јанковић.

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ЗАСАД ОПСТАЈЕ, МЕЂУТИМ…

Када је реч о оптерећености здравственог система, Јанковић каже да он и даље опстаје и да ће опстати ако се ширење епидемије ограничи.

– Ако се ширење убрза, никакве резерве које ставимо на располагање неће моћи да претекну брзину којом се јављају новооболели. Још увек све зависи од нас, а уколико прокоцкамо то што од нас зависи, очекује нас најгори сценарио – упозорава имунолог.

Каже да смо тренутно у озбиљном епидемијском таласу, а да је ситуација подједнако озбиљна, ако не и озбиљнија него што је била када смо се иницијално суочили са епидемијом.

– Тада је систем успешно избегао погоршање ситуације и циљ је био постигнут. Сада је знатно теже, али се надам да ћемо успети – наводи Јанковић за Пинк.

ВИРУС ЈЕ ВРЛО ЗАРАЗАН, ЗАТО ЈЕ СПЕЦИФИЧАН

На питање да ли је вирус три до девет пута заразнији него што је био у првом делу епидемије, имунолог каже да заразност зависи од много фактора, па и од тога у којим условима се вирус шири.

– Јесте могућност да је вирус заразнији, али о томе немамо чврсте доказе. Проблем је што је вирус већ био врло заразан, па је зато и направио пандемију. Вирус је специфичан и по томе што код појединаца прави лакшу клиничку слику, а код неких тежу. Управо ово погодује томе да га они са лакшом клиничком сликом лакше и шире – наводи Јанковић.

НОВЕ РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ НИСУ ИСКЉУЧЕНЕ

На питање хоће ли бити уведене нове рестриктивне мере, имунолог каже да нико не жели да се рестриктивне мере уводе и да их нико неће предложити без преке потребе.

– У овом тренутку ништа није искључено јер је ово борба за опстанак – закључио је Јанковић.

Извор: Пинк.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јул 2020.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031