Регион

ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ ОНА! Ево ко је забранио да Република Српска буде самостална

УКОЛИКО босански муслимани не могу да убеде босанске Србе да њихова будућност лежи у реинтеграцији у БиХ, нема смисла блокирати мирно раздвајање заједничке државе, по чехословачком моделу.

Наводи се ово у поверљивим документима из 1995. године које је објавила председничка библиотека Била Клинтона. Како преноси британски „Гардијан“, документи говоре да је бивши шеф Беле куће уочи почетка кампање за изборе на којима се борио за други мандат, а неколико месеци пре склапања Дејтонског споразума, тражио од Владе у Сарајеву 1995. године да начини уступке Србима у БиХ како би се окончао рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У међувремену је главни оперативац за спровођење тајног плана за окончање рата у Босни постао његов саветник за националну безбедност Ентони Лејк.

Федерација муслимана и Хрвата требало је да добије нешто мање од половине државе, док би Американци размотрили притисак на муслиманску страну да пристане да Срби у Босни у року од две до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ.

У случају да то пропадне, план је био да се повуку мировне снаге УН, прекине ембарго на испоруку оружја БиХ и пружи ваздушна подршка муслиманско-хрватским снагама у борби против Срба. Клинтонов план предвиђао је да се прво одрже разговори америчке администрације са представницима Сарајева, како би их убедили на уступке који је укључивао могућност за издвајање РС из БиХ.

Документи показују да се неки чланови Клинтонове администрације нису слагали с планом. Дејви Шефер, саветник тадашње амбасадорке при УН, а касније државне секретарке Медлин Олбрајт, написао је да је то „врло клизав терен“:

– Срби су заузели велики део територије захваљујући етничком чишћењу, а сада им омогућавамо демократски референдум да то потврде – навео је Шефер.

Александер Вершбоу, задужен за Европу у Савету за националну безбедност, навео је да је стратегија за излазак из рата била резултат компромиса више америчких нивоа власти.

Извор: Новости.рс