Србија

ИЗДАТО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Стиже најопаснији талас короне, ево шта нас чека!

Стручњаци подвлаче да корона вирус свакако може да се шири и у земљама где је топло и где је велика влажност ваздуха

Научници из Европе и Кине открили су да температура и влажност ваздуха имају велики утицај на озбиљност симптома ковида-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упоређујући исходе више од 40.000 заражених током пандемије, стручњаци су утврдили да је вирус опаснији у хладнијим месецима, него у топлијим, као и да топао ваздух у просторијама може да допринесе ширењу.

Многи вируси су сезонски, па се чешће јављају у хладнијим месецима, али се још увек не може дефинитивно тврдити да је тако и са вирусом САРС-ЦоВ-2, односно новим корона вирусом. Неке претходне студије су показале да се трансмисија вируса смањује како расту температура и влажност, али резултати ипак нису сасвим сигурни.

У новој студији која још није објављена, научници су прикупили податке скоро 7.000 пацијената из болница у Хрватској, Шпанији, Италији, Финској, Пољској, Немачкој, Великој Британији и Кини. Утврдили су да се ризик од озбиљних исхода ковида-19 смањује у већини европских земаља, због преласка зиме у лето. Такође, примећено је да се смањује и смртност од корона вируса, те да је она мања за око 15 одсто са сваким подељком када температура иде на горе.

На основу података прикупљених од 37.000 Британаца, испоставило се да се и озбиљност симптома смањује од марта до маја, како температуре расту, тако да је то још један податак који указује на сезоналност вируса.

Стручњаци подвлаче да корона вирус свакако може да се шири и у земљама где је топло и где је велика влажност ваздуха, у Источној Азији рецимо, али истичу да су озбиљност симптома и смртност знатно нижи него у Европи или на другим местима где је хладније.

Они сматрају и да грејање у просторијама током зимских месеци доприноси ширењу вируса, тако што исушује заштитну баријеру у носу, тако да вирус лакше улази.

Извор: Ало.рс/ Мондо