Србија

ИЗНЕНАДИО СВЕ! Несторовић: Стално кашљу на мене, мој посао је да будем инфициран

Констатовао је да не постоји вирус који може да убије велики број људи.

– Мислим да је гомила људи прележала корону у јануару и фебруару, то није ништа страшно. Створио се утисак да је то тако смртоносан вирус, да кад имаш дијагнозу, каже инфициран си, па шта ако си инфициран – рекао је 5. јула у емисији „Под сјајем звезда“ доктор Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог и члан кризног штаба за борбу против корона вируса и додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Па ми се инфицирамо од милион вируса, мој посао је да будем инфициран, мени стално сви кашљу. Ја сам непрекидно инфициран – каже Несторовић.

Ово је био његов последњи интервју пре него што је престао да се појављује у јавности.

Несторовић је рекао да никад није имао потребу да носи заштитну маску или рукавице јер, како каже, не ради са пацијентима на респиратору. Такође поручује и да није сигуран да ли је прележао корона вирус јер „тестови нису нарочито поуздани“, али је мислио да заправо јесте.

Он је прокоментарисао и ефикасност заштитних маски.

– Првог јуна је објављен рад чему служе маске, кад си ти болестан онда носиш маску да не инфицираш друге. Кад су питали америчког имунолога Ентонија Фаучија током епидемија грипа у Америци што се носе маске, а он је рекао „Па то је симболично, да покажете да сте солидарни“. А онда после дође корона, каже морате да носите маске, јер штите – каже Несторовић и пита се како је могуће да маске „не штите од грипа, али штите од короне“?

Пулмолог додаје да су кружиле разне приче око тога и да је све то мало чудно.

Он напомиње да су бројни људи мењали своје исказе током пандемије, али да он није.

– Људи нису знали шта се догађа. Неке земље су се затвориле, неке су биле отворене… Ми смо одабрали тај приступ да се затворимо, али не може да буде све затворено шест месеци. Мислим да су се на мене више љутили због нечег другог. Ја сам у једној емисији рекао, што можда није требало да кажем, али ето такав сам, ја сам рекао да је лако нама који радимо за плату, који се појављујемо по телевизији и сваког 1. и 15. нам легне плата, нама је ту комфорно, а да они људи који имају свој бизнис немају тај луксуз. Мислим да је већину људи то погодило, ја стварно мислим тако, неко мора да плати струју, воду и кад је кафана отворена и кад је затворена – поручује Несторовић.

Констатовао је да не постоји вирус који може да убије велики број људи.

– Вирус који је јако смртоносан се не шири. Уколико се брзо шири, онда не може да буде смртоносан – каже пулмолог и саветује људе да „пазе на своје здравље и изађу на сунце, а не да се крију по кућама“.

Разговор са Несторовићем можете погледати у видео снимку у наставку (од 33:15 минут).

Извор: Srbijadanas.com