Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Корона се преноси и ваздухом, а честице вируса на намештају могу да остану 36 САТИ!

Корона вирус више није само капљична болест већ може да се пренесе и ваздухом, а поједине његове сасушене честице остају у просторијама у ваздуху, али и на површинама и намештају чак до 36 сати, упозоравају епидемиолози.

Епидемиолог др Радмило Петровић казао је за Курир да корона вирус јесте примарно капљична инфекција, али да се и те како може пренети ваздухом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када неко кија, кашља, пева, хрче и говори гласно, он избацује из респираторног система капљице разних вируса и бактерије, па тако и коронавируса, које су обавијене са слузи. Тих микорчестица се избацују на 1.000 у једном кијању, рецимо. Оне најкрупније падају на под, средње крупне иду до два метра и отуда оно инсистирање на физичкој дистанци од два метра. Међутим, оне најситније дуго остају у ваздуху, лебде сатима и задржавају се у просторији и до 36 сати – рекао је Петровић и објаснио:

Ваздушне струје затим разносе та капљична језгра. Онда неко ко је кашљао или кијао изађе из просторије, а после сат-два та капљична језгра се сасуше и могу да заразе сваког следећег ко уђе и удахне их. Након више сати, седиментирају на равне површине, столове, намештај, столице и ту живе и до 24 сата, док на дрвеним површинама живе и 36 сати, а на једној чаши и до 30 сати. Свако ко то дотакне може да се зарази. Вирус је толико распрострањен и све је потенцијални извор заразе. Једини начин да се заштитимо је да носимо маске и да често перемо руке, кад год додирујемо нешто непознато или где нисмо сигурни да је све дезинфиковано. Не саветујем паљење централних клима како вирус још више не би циркулисао.

Системска болест

Епидемиолог и члан кризног штаба проф. др Бранислав Тидоровић казао је да коронавирус више није респираторна већ је системска болест.

– Пред собом имамо непријатеља који није невидљив, видљив је он, и те како. Прво је било назнака да се вирус преноси капљичним путем, да на раздаљини од метар и по пада доле због тежине. Сада имамо још једну информацију, а то је да се вирус преноси и ваздухом. Е, сада не знамо шта је то што га подиже, да ли је струјање ваздуха у питању, попут ветра, или када укључимо клима-уређај. Пратимо свакодневно истраживања у свету и из дана у дан сазнајемо нешто ново – рекао је др Тиодоровић и додао да је ово трећи пик.

Према његовим речима, ако нема окупљања и ако се поштују мере које сада важе за целу Србију, у току недеље можемо се надати да ће почети стишавање.

Др Стевановић: Ваздушни пренос

Што се тиче преноса ваздухом, ми све време причамо да се ради о капљичној инфекцији, што значи да се преноси ситним капљицама које се налазе у ваздуху. Све време причамо о ваздушном типу преноса – рекао је директор Инфективне клинике др Горан Стевановић.

Откриће научника Ковид у Европи није исти као онај из Вухана
Коронавирус који Светска здравствена организација назива непријатељем број један у свету данас није исти онај вирус који се појавио у Кини последњих дана 2019. године. Научници широм света бележе хиљаде мутација или промена у генетском коду вируса, а досад је издвојен само један који вероватно мења понашање, пише ББЦ. Једина значајна мутација, названа Д614Г, појавила се након почетка епидемије у Вухану, вероватно у Италији, и сада се бележи у чак 97 одсто узорака широм света. Мутација која се појавила постала је распрострањена зато што се догодила у раној фази ширења вируса, а та је појава позната под називом „ефекат оснивача“. Постоје индиректни докази да мутација чини да се коронавирус више преноси код људи, а две студије указују да пацијенти који су оболели од мутиране верзије коронавируса имају веће количине вируса у узорцима бриса, што би могло да упућује да су заразнији за друге.

Извор: Блиц.рс