Србија

КОРОНА БУКТИ У СРБИЈИ: Ово је 13-ти град у којем је проглашена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

У Прибоју је проглашена ванредна ситуација на предлог општинског штаба због погоршане епидемиолошке ситуације изазване ширењем вируса корона, а након што је од петка до данас за 50 одсто порастао број оболелих са респираторним сметњама и температуром.

У Прибоју је до сада регистровано 29 оболелих од ковида, док су две особе преминуле, преноси Прибој.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ванредна ситуација, иначе, на снази је у Београду, Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању, Ивањици, Шапцу, Чачку, Краљеву, Ариљу, Пожеги и Ужицу, а Прибој је 13. локална самоуправа у којој је уведена ванредна ситација.

То, између осталог, значи да је од сутра у свим затвореним просторима неопходно ношење заштитних маски и држање дистанце.

У општини ће бити забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет људи, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу више од два метра.

Забрањује се организовање свечаности, спортских и других манифестација као и музичких.

Ограничава се радно време угоститељских објеката од 7 до 22 сата. Забрањује се рад базена отворених и затворених и спа и велнес центара.

Танјугу је у Дому здравља речено да је повећан број лекара у ковид амбуланти и да је то помогло, као и да су веће гужве данас биле током прве смене.

За викенд се у ковид амбуланту јавило и 60 пацијената, док је у прибојској болници од петка хоспитализовано 20, а сада већ 30, рекао је директор Дома здравља Прибој Владимир Милинковић.

Милинковић је рекао да за сада имају личну заштитну опрему која им стиже од Министарства здравља, као и да велики број људи жели да им помогне и донира средства чију помоћ прихватају да би имали резерве у случају повећања броја пацијената.

Директор је рекао да пацијенти морају бити стрпљиви због саме процедуре узимања лабораторијских налаза и снимања плућа.

„У општој болници Прибој особље је уморно, специјалисти су нам јако оптерећени и ако ово потраје дуже мораћемо да тражимо помоћ из других здравствених установа“, казао је Милинковић.

Извор: sputniknews.com