Здравље

Корона ће бити ВЕЛИКА ОПАСНОСТ наредних месеци за једну ГРУПУ становништва

Други талас, пик или удар корона вируса у Србији је на врхунцу, број новозаражених скоро да расте из дана у дан, стално се појављују нова жаришта, болнице су препуне, медицински састав пред пуцањем, а сада нам прети нова опасност!

Лекари упозоравају да би крајем године могло да дође до спајања сезона корона вируса и грипа, али пре тога посебно ризичан период очекује све оне који су – алергични на амброзију. А таквих је, у појединим деловима наше земље, попут Београда, и до 30 одсто!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сезона амброзије углавном почиње крајем јула и почетком августа, траје око два месеца, мада многи осећају проблеме пре и после овог ударног периода.

Алергијска реакција се првенствено јавља на горњим дисајним путевима. Отежано дисање и појачана секреција су основни облици испољавања алергије која може у неким ситуацијама прећи у асматичне нападе. Осетљивост очију – пецкање и отеченост капака је исто један од симптома алергије. Имајући у виду да амброзија утиче на дисајне путеве, а корона вирус такође напада респираторне органе, сви који су алергични на амброзију спадају у ризичну групу.

Пулмолог др Татјана Радосављевић, пак, каже да се тај ризик не односи само на особе које су алергичне на ову биљку.

– То се не односи само на људе који су алергични на амброзију. Људи који имају изражене алергијске поремећаје у смислу тих респираторних алергија, спадају у групу ризичнијих него здрави грађани – објашњава др Радосављевић.

Она додаје како иако сезона амброзије још није почела, већ увелико се јављају они који су алергични на разне полене трава и корова, на коприву, брезу, липу…

– Све су то особе са повишеним ризиком за ковид 19 – истиче она.

Др Радосављевић каже да су људи који иначе пате од алергија већ упознати са тим како да поступе, те да почињу са терапијом још од марта месеца, када такозване „пролећне алергије“ и крећу у поход.

Први симптоми корона вируса попут кашља, кијања и отежаног дисања, слични су симптомима који настају као последица присуства алергена у ваздуху. Из тог разлога, особе којима се раније нису јављале алергије свакако треба да се обрате лекару, имајући у виду да смо усред пандемије.

– Уколико се деси да људи који нису били алергични, а добију симптоме који личе на алергију у оваквој епидемиолошкој ситуацији, најпре треба да се јаве у ковид амбуланту да би се искључила инфекција ковидом 19 – каже др Радосављевић.

Оно што треба нагласити јесу и најбитније разлике између симптома короне и алергије, а то су што код алергија нема високе температуре, као ни бола у грудима који настаје када корона вирус крене да напада плућа.

Ипак, уколико се симптоми јаве, свакако се јавите у ковид амбуланту

Извор: Блиц