Србија

КРИЗНИ ШТАБ ОТКРИО: Вакцинација два милиона људи ће почети…

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да би већ сада требало започети јавне разговоре о значају вакцинације у борби против вируса корона, јер је уверена, каже, да ће, када вакцина стигне, заједно са њом кренути и кампања неповерења у вакцинацију.

„Када дође вакцина, почеће и кампања неповерења о томе да ли се треба вакцинисати или не, а од броја људи који желе да се вакцинишу зависиће и наша борба против короне. Ако имате мали број људи који се вакцинише, онда немате одговор на вирус“, нагласила је Брнабић на прес конференцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакла је свој лични став да је она за вакцинацију, јер је, истиче, то препорука струке.

Имунолог Срђа Јанковић каже да се тренутно у свету ради 150.000 налаза вакцине у различитим фазама и истакао да ће једна или више вакцина бити одобрена ако је безбедна и делотворна.

На питање новинара када ће почети најављена вакцинација готово 2.000.000 људи тачније да ли ће бити завршена пре очекиваног другог таласа, рекао је следеће:

– Тачно тако, вакцинација је велики подухват. Суштина је да се са вакцинацијом почне пре почетка очекиваног другог таласа корона вируса. намера државе је да се за ову годину обезбеди већа количина вакцина против сезонског грипа. Ни грип није безазлена болест. Овај случај са короном нас је научио што је шире од самог тог вируса, а то је да не смемо да подцењујемо ниједан случај, нити потенцијал компликација. Ову пандемију, када хоћемо да поредимо са нечим, поредимо са пандемијом шпанске грознице, која је била много више од пре сто година – истакао је доктор Срђа Јанковић.

Истиче да је вакцинација не само важно стручно медицинско питање, већ и друштвено, те је сагласан да премијерком да о томе треба бити простора за дебату.

Извор: Курир.рс