Србија

ЛЕПА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ: Након 100 евра и три минималца разматра се додатни ПАКЕТ МЕРА ПОМОЋИ

Фото: Pixabay.com

Краткорочне мере више не би требало да буду линеарне

Нови пакет мера којима би држава помогла привреду све је извеснији. У Немањиној 11 данима анализирају проблеме са којима се суочавају привредници, као и све могуће начине на које би држава могла да помогне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Заједно са Привредном комором Србије и Републичким заводом за статистику спроводимо најопсежније истраживање у коме учествује преко 1.000 компанија. Желимо да утврдимо који су сектори више погођени, какви су планови предузећа, који су њихови изазови и на основу тога ћемо реаговати са одговарајућом подршком – рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

У сету мера које је Привредна комора почетком јуна, у виду предлога упутила Влади, говори се о краткорочној подршци за очување ликвидности и радних места, али и о развојим мерама кроз подршку извозницима и укључивање наших компанија у међународне ланце снадбевања.

– Краткорочне мере више не би требало да буду линеарне, већ селективно усмерене ка најугрожењима који су претрпели највећи удар кризе и којима је потребно дуже време за консолидацију – рекао је тада председник ПКС Марко Чадеж.

На питање колико је релано да држава поново иде са новим директним субвенционисањем привреде у виду обезбеђивања минималца Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета каже да је сада на Влади да процени које би могуће решење дало најбоље резултате.

– Данас су сигурне две ствари. Једна је да држава не може да понови издашан пакет мера са којим је изашла пре неколико месеци и да би нови пакет вредносно био много мањи. И друга, да се пре неколико месеци гледало како да се помогне да привреда преброди кризу краткорочно, а да је сада реч о томе да ће криза да траје много дуже од неколико месеци – оценио је Алтипармаков.

Он каже да би се сада морало циљати на најугроженије, али да је питање да ли на најугроженије секторе или раднике.

– Треба размотрити да ли стимулисати послодавце који би запослили раднике из угрожених сектора – рецимо да држава плати 70 одсто пореза за раднике које неко запосли, а долазе из туризма – каже Алтипармаков.

Домаћи привредник Топлица Спасојевић каже да је први пакет мера помогао и „скинуо бреме тренутног размишљања и прилагођавања, које у привреди није лако“.

– Мере су помогле да људи добију драгоцено време. Сада, у другом кругу требало би пружити подршку предузећима важним за поједине регионе, затим фирмама усмереним на извоз, као и компанијама које запошљавају пуно људи. А код тог планирања бисмо морали да пођемо са две стране – шта нам је циљ и шта хоћемо да постигнемо, али и шта имамо, која су нам средства и капацитети – оценио је Спасојевић.

Извор: srbijadanas.com/Блиц