Србија

ЉУДИ, УЗМИТЕ СЕ У ПАМЕТ! БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ РАСТЕ! Стигло упозорење: Ево шта нас чека!

У ковид систем данас улази и интерна клиника у Крагујевцу. Директор Клиничког центра Предраг Саздановић каже за РТС да је неопходно учинити додатне напоре да се прошире капацитети с обзиром на повећан број заражених пацијената у Крагујевцу, Шумадији и околини.

У Клинички центар у Крагујевцу извршио је претходних реорганизацију, прерасподелио је капацитете да би примио све оболеле, две трећине ове здравствене установе је претоворено у ковид болнцу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ковид систем данас улази и интерна клиника у Крагујевцу.

Директор Клиничког центра Предраг Саздановић каже да је неопходно учинити додатне напоре да се прошире капацитети с обзиром на повећан број заражених пацијената у Крагујевцу, Шумадији и околини.

„Принуђени смо да комплетну клинику за интерне болести преселимо на другу позицију. Сви пацијенти који нису ковид имају негу и здравствену заштиту. Отворили смо нових 125 кревета са 40 кисеоничних места који могу да буду и интензивна нега“, каже он за РТС.

Саздановић каже да се у овом тренутку у КЦ 180 пацијената лечи, 32 тражи интензивну негу, девет је на респуратору, и да се то мења из сата у сат.

Пет клиника и три интезивне неге су ковид систему.

Очекује се повећање броја пацијената

„Очекујемо повећан број пацијената, клиничка слика је много тежа, него она у марту и априлу, због тога смо определили овај простор“, рекао је Саздановић.

Прекаљени смо борци, али повећан број пацијаната захтеваће и повећане напоре, каже директор Клиничког центра у Крагујевцу.

„Када смо планирали простор и увећање капацитета, очекивали смо и повећан прилив, свакога дана у нашим АТД амбулантама има између 280 и 320 прегледа, од тога је нових 50 до 60 пацијената свакога дана – говорим о региону од Аранђеловца до Краљева“, истакао је Саздановић.

„Захтева се максимална озбиљност, брините и свом, здрављу породице и целе заједнице“, апеловао је Саздановић.

Два аспекта привремене болнице

Према његовим речима, привремена болница је нужност и ове недеље започиње њено отварање.

„Они пацијенти који су на излазу, и чекају одлазак кући – да не оптерећују капацитете него да буду у привременој болници. То је први аспект, а други се односи на оне пацијенте који су на почетку болести да добију адекватну терапију, да не буду у самоизолацији и да у својим породицама хоризнтално не шире инфекцију“, објаснио је Саздановић.

Саздановић указује да ће борба трајати и морамо да научимо да живимо са короном.

„Није спорна воља здравствених радника, спорна је воља становништва да се узме у памет. Апелујем на Шумадијски регион да се уведе ванредна ситуација и да станемо на пут ширењу епидемије“, закључио је Саздановић.

Извор: РТС