Регион

ЛОШЕ ВЕСТИ! 10.000 радника управе и јавних служби могло би да остане без свих права! Ево о чему је реч!

Око 10.000 запослених у органима управе и јавним службама у Српској од 18. августа остаје без колективних уговора којима су дефинисана њихова права као радника, упозорава Божо Марић, председник Синдиката управе РС.

Како тврди, Влада РС је пропустила прилику да до 18. јуна потпише продужење два посебна колективна уговора за запослене у овим областима, а они престају да важе у августу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Влада није испоштовала процедуру и рокове прописане Законом о раду у вези с потписивањем споразума о важењу рока примене колективних уговора. По закону, тај споразум мора да буде закључен 60 дана пре истека рока важења, а тај рок је сада истекао – каже Марић, пише Српскаинфо.

Тиме запосленима у органима управе и јавним службама, каже, сада прети да остану без права предвиђених колективним уговором, као што су годишњи одмор, накнаде и слично, односно без свега осим плате.

– По колективном уговору, рецимо, деминери имају право на отежане услове рада и слично. Очекујемо од надлежних министара да кажу шта радници сада могу да очекују, а посебно јер смо на ранијем састанку с представницима Владе добили уверавања да ће споразуми о продужењу бити потписани. На овај начин је обманут и синдикат, а имамо и двоструке аршине, јер се потписивање таквог споразума припрема за запослене у здравству – изричит је Марић.

Додаје да су са ова два посебна колективна уговора дефинисана права запослених у Инспекторату, Геодетској управи, фондовима ПИО, здравственог осигурања, дечије заштите, Заводу за запошљавање, Цивилној заштити, министарствима, агенцијама…

Марић сматра и да сада нема начина да се продужи важење актуелних уговора, већ да се могу само отворити преговори о новим колективним уговорима. А синдикат, подсећа, од раније има спреман захтев – да се из плате издвоје топли оброк и регрес.

Извор: Блиц.рс