Свет Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Још једна држава спустила рампу за Србе! Ево ко је у питању…

Држављани Србије и Црне Горе од данас ће моћи да уђу у Чешку само уколико имају јасно дефинисане разлоге за то, док ће Чеси, који се враћају из ове две земље, морати да се тестирају на корона вирус или иду у карантин, преносе чешки медији.

Чех дејли објавио је на Твитеру да ће од данас Чеси, који се враћају из Србије и Црне Горе, морати да се тестирају на корона вирус или иду у карантин због, како наводи, погоршања епидемиолошке ситуације у тим државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чешко Министарство здравља пре два дана је ставило Србију и Црну Гору на листу земаља у којима постоји велики ризик од заразе корона вирусом и најавило да ће од 13. јула Чеси, који се враћају из ове две земље, морати да се тестирају на корона вирус или оду у карантин, пренела је тада чешка агенција ЧТК позивајући се на наводе тог министарства.

Министарство је навело у саопштењу да се Србија и Црна Гора више не налазе у зеленој категорији, у коју спадају земље са ниским ризиком од ширења корона вируса, већ су пребацене у црвену категорију земаља које нису чланице ЕУ, на које се примењују одређене заститне мере, преноси сајт expats.cz.

Портпаролка Министарства спољних послова Чешке Зузана Штичова рекла је за ЧТК да држављани Србије и Црне Горе од данас могу да уђу у Чешку само уколико постоје јасно дефинисани разлози за то, као што су посао, породица, здравље или хитна ванредна ситуација.

Једина земља ЕУ која је на листи држава црвене категорије је Шведска, те Чеси, као и странци, по доласку из те земље, такође, морају да се подвргну тесту на корона вирус или да оду у двонедељни карантин.

Међутим, за разлику од Срба и Црногораца, Швеђани могу да уђу у Чешку без давања разлога и, самим тим, могу да бораве у Чешкој као туристи

Извор: Тањуг