loading...
Свет

ЛОШЕ ВЕСТИ! Због пандемије прети опасност од несташице ових лекова…

Више од 70 земаља упозорило је да им прети опасност да остану без лека против ХИВ-а због пандемије корона вируса, показало је истраживање које је спровела Светска здравствена организација.

Од тога 24 земље саопштиле су да имају “критично низак” број антиретровирусних лекова, или АРВ-ова, који се у великој мери користе као терапија за лечење ХИВ-а, или су приметиле поремећаје у свом ланцу снабдевања као последицу пандемије, саопштила је СЗО, преноси ЦНБЦ.

“Открића овог истраживања су дубоко забрињавајућа”, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејезус.

“Земље и њихови развојни партнери морају учинити све што могу како би осигурали да људи којима је потребан третман за ХИВ и даље имају приступ лековима. Не можемо дозволити да пандемија ковид-19 поништи тешко освојене добитке у глобалном одговору на ову болест”, додао је Тедрос.

СЗО и Заједнички програм Уједињених нација за ХИВ/АИДС проценили су да би смртност од сиде у субсахарској Африци могла да се удвостручи због шестомесечног ометања приступа антиретровирусним лековима.

Иако не постоји лијек за ХИВ, вирус који узрокује сиду, антиретровирусни лекови контролишу вирус и спречавају преношење инфекције другима. Затварање копненог и ваздушног превоза, неуспех добављача да испоручи лекове и ограничен приступ здравственим услугама били су међу узроцима поремећаја који су наведени у истраживању СЗО.

Више од 25 милиона људи примило је третман антиретровирусним лековима у 2019. години, саопштила је СЗО и додала да очекује да неће испунити те циљеве за 2020. годину.

Извор: Тањуг

loading...