Свет

ЛОШЕ ВЕСТИ! Због пандемије прети опасност од несташице ових лекова…

Више од 70 земаља упозорило је да им прети опасност да остану без лека против ХИВ-а због пандемије корона вируса, показало је истраживање које је спровела Светска здравствена организација.

Од тога 24 земље саопштиле су да имају „критично низак“ број антиретровирусних лекова, или АРВ-ова, који се у великој мери користе као терапија за лечење ХИВ-а, или су приметиле поремећаје у свом ланцу снабдевања као последицу пандемије, саопштила је СЗО, преноси ЦНБЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Открића овог истраживања су дубоко забрињавајућа“, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејезус.

„Земље и њихови развојни партнери морају учинити све што могу како би осигурали да људи којима је потребан третман за ХИВ и даље имају приступ лековима. Не можемо дозволити да пандемија ковид-19 поништи тешко освојене добитке у глобалном одговору на ову болест“, додао је Тедрос.

СЗО и Заједнички програм Уједињених нација за ХИВ/АИДС проценили су да би смртност од сиде у субсахарској Африци могла да се удвостручи због шестомесечног ометања приступа антиретровирусним лековима.

Иако не постоји лијек за ХИВ, вирус који узрокује сиду, антиретровирусни лекови контролишу вирус и спречавају преношење инфекције другима. Затварање копненог и ваздушног превоза, неуспех добављача да испоручи лекове и ограничен приступ здравственим услугама били су међу узроцима поремећаја који су наведени у истраживању СЗО.

Више од 25 милиона људи примило је третман антиретровирусним лековима у 2019. години, саопштила је СЗО и додала да очекује да неће испунити те циљеве за 2020. годину.

Извор: Тањуг