loading...
Свет

МАСОВНИ ОТКАЗИ ЗА СРБЕ У НЕМАЧКОЈ! Три милиона људи на бироу од јуна! Ове ЧЕТИРИ ПРОФЕСИЈЕ трпе највећи ударац!

Криза неспорно и у најјачој европској економији узима данак. Иако се током маја очекивало да се поједине индустрије у Немачкој враћају у “колосек”, најновији подаци и изјаве тамошњих званичника сада показују супротан тренд

Само у јуну у овој највећој европској економији, на биро је пријављено 2,8 милиона незапослених, а стручњаци упозоравају да би тај број могао да достигне и пет милиона. Међу њима сигурно је и велики број наших држављана, будући да у Немачкој живи око 450.000 Срба и да су послови који најчешће раде на највећем удару.

Како је пандемија највише погодила туризам, транспорт и угоститељство, али је заустављен и велики број фабрика и затворена многа градилишта, тако су радници из Србије махом остајали без посла. Многи су се вратили у Србију и чекају стабилизацију, али има много и Срба који сада седе у Немачкој без посла

– Врло су честе породице где ради супруга и то најчешће као медицинска сестра или неговатељица, а где је супруг остао без посла. Без посла су и наши радници који су радили у угоститељству, конобари, помоћни кувари – прича за Блиц један наш држављани који живи са породицом у Нирнбергу и који је имао среће да је задржао посао у обезбеђењу и поред актуелне кризе.

Немачки експерт Роланд Бергер упозорава да Немачка очекује стопу незапослености од десет одсто, што би “тој привреди била велика претња”.

Иако је деловало да се ситуација мења током маја и све враћа на своје место, околности су се измениле. Вирус је поново добио маха, те привреде остају затворене.

– Верујем да постоји опасност да дођемо до броја од пет милиона незапослених – казао је Бергер и додао да очекује стопу незапослености од десет одсто. То је, како је оценио, огромна претња по немачку привреду.

Извор: Блиц

loading...